Hensbroek, Blauw

De blauwe route van 10,7 kilometer loopt door Hensbroek en over de kaden van de Wogmeer. Het dorp Hensbroek is gelegen tussen de dorpen Obdam en Rustenburg. De naam van het dorp komt al in 1120 voor als 'Heynsbroec' en in 1480 als 'Hensbroeck'. De plaatsnaam verwijst waarschijnlijk naar een belangrijk persoon, genaamd Hein. Deze persoon woonde in een drassig veengebied, getuige het achtervoegsel 'broek'. Dit veengebied was de Wogmeer, die van tijd tot tijd onder water liep. Vanaf de veertiende eeuw was de Wogmeer een echt meer. In 1612 is de Wogmeer ingepolderd met behulp van zes watermolens. Eén molen, genaamd Nieuw Leven, staat nog aan de westzijde van de polder. Hensbroek bezit een fraaie Nederlands Hervormde Kerk die uit 1658 dateert.

Afstand10.70 km
Gemarkeerd

Dit is een gemarkeerde route.

ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with PayPal
horstronald@hotmail.com
donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Het wandelweer in Alkmaar

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Hensbroek, Blauw

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Netwerk Wandelroutes recreactieschap West-Friesland
Recreatieschap Westfriesland behartigt voor zeven West-Friese gemeenten de belangen van de openluchtrecreatie en het landschap. Het Recreatieschap Westfriesland zet zich in voor een rijkere, gevarieerdere natuur met meer recreatiemogelijkheden. Daarvoor ontwikkelt het Recreatieschap Westfriesland recreatief beleid en voert dit uit. Naast een aantal overnachtingsgelegenheden beheert het een aantal recreatieterreinen in West-Friesland die gevarieerd zijn ingericht.

Bron : http://www.recreatieschapwestfriesland.nl/

Points of interest

Parkeerplaats De Leijen - Startpunt Hensbroek
Het startpunt in Hensbroek is gelegen bij het recreatiegebied De Leijen. De zwemplas op dit recreatiegebied is een voormalige zandput waar eind jaren zestig zand werd gewonnen voor de aanleg van wegen bij de landinrichting Hensbroek. Na de zandwinning is het gebied van 11 hectare ingericht als recreatieterrein. Het recreatiegebied wordt beheerd door het Recreatieschap Westfriesland.

Deze parkeerplaats is startpunt 22 uit het Wandelnetwerk Noord-Holland