Noorderpier

Over een route van bijna 13 kilometer komen drie generaties verdedigingswerken aan bod. De oudste is lunet nummer 25 uit de Linie van Beverwijk (1800), gevolgd door een kustbatterij “Wijk am See” uit de Atlantikwall (1942). Vanaf de Noordpier is fraai uitzicht op het Forteiland met de grote gietstalen pantsergalerij (Stelling van Amsterdam, 1880-1888, Routepunt van de HollandRoute). Met het zicht op beelden, zware industrie en zee, is deze route bijzonder veelzijdig.

Bron : http://www.hollandroute.nl/

Afstand12.40 km
GemarkeerdLet op : Deze route is niet gemarkeerd.
ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


Download routeGPX
MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with PayPal
horstronald@hotmail.com
donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Het wandelweer in Velserbroek

UV-index -Velserbroek (4058366)
Uitgebreide UV-index verwachting in Velserbroek

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Noorderpier

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Velsen
In de gemeente Velsen liggen de wandelroutes van het recreatiegebied Spaarnwoude en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Netwerk Holland Route
De HollandRoute ontsluit Nederlandse erfgoedlocaties van handel, nijverheid, techniek, industrie, waterbeheersing en infrastructuur binnen de Metropoolregio Amsterdam. De HollandRoute is deel van het Europese netwerk "European Route of Industrial Heritage (ERIH)".

Als rode draad verbindt een bewegwijzerde hoofdroute van het HollandRoute erfgoednetwerk de vele fascinerende erfgoedattracties die allemaal op deze website en in de HollandRoute smartphone app worden beschreven. 

De routes van deze organisatie zijn dus niet gemarkeerd, je kunt de app downloaden (of deze site gebruiken) om de routes te lopen.

Website : http://www.hollandroute.nl

Points of interest

In de jaren 30 is het Nederlandse leger begonnen met de aanleg van batterij Wijk aan Zee, deze was uitgerust met 12 cm geschut. Tijdens de capitulatie is het geschut door het Nederlandse leger onklaar gemaakt door zand in de loop te stopen en vervolgens te vuren. De rede hier voor was dat de Duitsers het daarna niet meer konden gebruiken. De Duitsers hebben het oude geschut afgevoerd en vervangen voor 15 cm geschut. Dit werden ondergebracht in een reeks nieuw gebouwde Duitse geschutbunkers van het type 671 SK. Ook werden er munitiebunkers van het type 134 gebouwd waar men 600, 15 cm granaten kon onderbrengen.

Bron : http://www.bunkerinfo.nl/