Rondje Groenendaal

Wandelroute Rondje Groenendaal

Startadres: De Kakelye, Manpadslaan 1 2105 MA Heemstede

Routebewijzering van wandelroute Rondje Groenendaal
Afstand5.70 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with PayPal
horstronald@hotmail.com
donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Het wandelweer in Heemstede

UV-index -Heemstede (4058297)
Uitgebreide UV-index verwachting in Heemstede

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Rondje Groenendaal

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Buitenplaatsenpad is een unieke verbinding tussen historische buitenplaatsen en biedt de gelegenheid al wandelend terug te gaan in de tijd. Het pad voert u langs eeuwenoude bomen en statige huizen, terwijl u geniet van de schitterende natuur. Vergezeld door tal van vogels en misschien zelfs nieuwsgierige reeën of damherten kunt u optimaal van de rust genieten.

Bron : http://www.landschapnoordholland.nl/

Gemeente Bloemendaal
Bloemendaal is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 22.183 inwoners

Netwerk Wandelroutes van Landschap Noord-Holland
Duinen, weides, poelen en bossen. Molens, forten en buitenplaatsen. En al die fascinerende dieren. Natuur dichtbij. We vinden er rust en inspiratie. Onze kinderen leren er spelend over het leven. Noord-Holland geeft ons zoveel. Dat willen we behouden. We kopen stukken land, beschermen natuur en unieke landschappen en laten mensen ervan genieten. We geven gemeentes en provincie advies over goed beheer. We voeren dat beheer ook uit, liefst samen met omwonenden. En verder met 150 gepassioneerde medewerkers en 6.000 vrijwilligers. Plus de steun van circa 40.000 Beschermers en 65 BedrijfsVrienden.

Bron : Website Landschap Noord-Holland

Points of interest

Natuurinformatiepunt in een oude appelschuur. De bijbehorende parkeerplaats is het startpunt van een aantal wandelroutes in het buitenplaatsenpad Zuid-Kennemerland.  De naam is ontleend aan een verdwenen 17e-eeuwse boerderij bij de Leidsevaart.

Adres : Manpadslaan 1, Vogelenzang/Bloemendaal.

De landgoederen Leyduin en Woestduin liggen samen met landgoed Vinkenduin op een oude strandwal in een mooie bosrijke omgeving en hebben een oppervlakte van 111 ha. Leyduin is het oudste landgoed (van vóór 1596). Het landhuis is echter al het derde 'Huize Leyduin' en is gebouwd in 1920, maar in een 18e eeuwse stijl.

Er staan op het landgoed een paar andere gebouwen van oudere datum zoals het tweelingenhuis (of Juffershuis) uit 1796. Het bestaat vrijwel geheel uit grenenhout en is gezien haar ouderdom nog in een goede staat.

Bron : http://www.landschapnoordholland.nl/

Het landhuis is een rijksmonument.

De gedenknaald herinnert aan de slagen die in 1304 en 1573 bij het Manpad plaatsgevonden zouden hebben en is in 1817 geplaatst. De naald is onderdeel van de buitenplaats Huis te Manpad, een buitenplaats van bescheiden omvang.

Rijksmonument : http://rijksmonumenten.nl/

Oud-Leyduin : Tweeling- of Jufferhuis
Wie het houten Juffershuis bouwde, is onbekend, noch weten wij uit welke tijd het huis precies dateert al trof ik in de literatuur wel het bouwjaar 1796 aan. Algemeen wordt wel gedacht dat dit gebouwtje  het oudste monument van buitenplaats Leyduin is. Vanwege de dubbele voorgevels van het pand wordt Het Juffershuis ook wel een tweelinghuis genoemd, analoog aan (Amsterdamse) grachtenpanden met identieke voorgevels.

Bron : http://www.buitenplaatsen2012.nl/