Points of interestShowing 1-20 of 354 items.
#Poi IDPoi NamePoi DescriptionPoi Icon IDLongitude
 
1 VleeshalHaarlem Vleeshal (Haarlem)

De vleeshal is een historisch gebouw aan de Grote Markt in Haarlem. Sinds 1386 stond op de hoek van de Spekstraat en de Warmoesstraat een vleeshal waar vlees door vleeshouwers (slagers) werd verkocht.[1] De Warmoesstraat heette dan ook heel lang de Vleeshouwersstraat. Het was handig om vlees op een centraal punt te verkopen, omdat de burgers dan veel keus hadden en de keurmeesters van de overheid konden zo het vlees beter controleren.

Bron : Wikipedia

View4.63615
2Abdij.van.EgmondAbdij van Egmond

Benedictijnse St.-Adelbertabdij in Egmond-Binnen. Met een onderbreking na de reformatie is in Egmond al meer dan duizend jaar een gemeenschap van Benedictijnse monniken te vinden die dagelijks bidt en werkt en in leven en werken ervan getuigt hoe goed een leven met God is.

http://www.abdijvanegmond.nl/abdij-van-egmond

Church4.66066
3AdelbertusakkerAdelbertusakker

Aan de rand van de duinen bij Egmond-Binnen ligt de Adelbertusakker. Vernoemd naar de heilige Adelbert die in de Vroege Middeleeuwen als predikant in deze streek het geloof onder de heidenen kwam brengen. 

http://www.adelbertusakker.nl

Church4.64392
4AEPEgmondBinnenAdelbertus Energie Prieel

Het Monnikenpad volgend loopt U door de fysieke invloed die de monniken van de Abdij van Egmond hadden op het landschap. Het Albertus Energie Prieel symboliseert de kracht die kan worden bereikt door schijnbare tegenstellingen bij elkaar te brengen. De monnik Adelbert bracht een nieuw geloof in deze streek van de Friezen. De Friezen kenden meerdere goden en godinnen, met Fyra als hun moedergodin.

View4.65014
5BaafjesPolderBaafjespolderForest4.70808
6BakenesserkerkBakenesserkerk

De Bakenesserkerk was oorspronkelijk een grafelijke kapel gewijd aan Maria. Vermoed wordt dat deze kapel dateert uit de dertiende eeuw. De kerk zelf dateert waarschijnlijk uit de vijftiende eeuw. De westzijde van de kerk ligt aan de Vrouwestraat, op minder dan een steenworp afstand van de Bakenessergracht in Haarlem. De oostzijde grenst aan 't Krom, zo genoemd omdat hier vroeger de smeden van zwaarden woonden. De kerk heette voor de reformatie Onze Lieve Vrouwekapel op Bakenesse. Aanvankelijk was de Bakenesserkerk een katholieke kerk, maar tijdens de reformatie ging de kerk in 1577 over naar de hervormden. 

Bron : Wikipedia

Church4.64179
7BatterieOlmenBatterie Olmen

De sluizen en het kanaal bij IJmuiden werden verdedigd door een luchtafweer batterij in het zuiden. Het had de standaard configuratie van een zware marine-AA-batterij, maar ook enkele mooie ontworpen Tobruks (zeven 10,5 cm kanonnen.).

Fort4.57002
8BelvedereVanLeyduinDe Belvedère van Leyduin

Weet u wat ‘Belvedère’ betekent? Mooi uitzicht! Dat is de reden dat eeuwen geleden de rijke bewoners van Leyduin deze folly lieten bouwen op een hoog kunstmatig duin. Ze hadden zicht op de Noordzee en het Haarlemmermeer. De Belvedère stond de laatste jaren echter op instorten. Daarom is in 2013 hard gewerkt aan een volledig herstel. Na de opening is het zeskantige torentje weer toegankelijk. Althans de begane grond. Het uitzicht is nu anders dan vroeger, de bomen zijn gegroeid en belemmeren een vrij uitzicht richting zee. Toch is een bezoek de moeite waard.

Bron : http://www.landschapnoordholland.nl/

De Belvédère is een rijksmonument.

Fort4.59121
9BergermeerpolderBergermeerpolderForest4.68926
10BezoekersCDwingelderveldBezoekerscentrum Dwingelderveld

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Benderse 22, 7963 RA RUINEN

Visitorcenter6.37332
11BezoekerscentrumGooiVechtBezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Noordereinde 54 b, 1243 JJ ’s-Graveland.

Website : https://www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum/bezoekerscentrum-gooi-en-vechtstreek

Visitorcenter5.12336
12BezoekerscentrumHetTwiskeBezoekerscentrum Het Twiske

Bezoekerscentrum Het Twiske
Noorderlaaik 1
1511 BX Oostzaan

Visitorcenter4.8834
13BezoekerscentrumVeluwezooBezoekerscentrum Veluwezoom

Bezoekerscentrum Veluwezoom.
Heuvenseweg 5a
6991 JE
Rheden

Visitorcenter6.02491
14BinnenvuurtorenIJmuidenBinnenvuurtoren IJmuiden (Vuurtorenstraat 16)

De 35 meter hoge gietijzeren vuurtoren stamt uit 1878. Toen het duingebied rond 1917 werd afgevlakt voor havenuitbreiding, veranderde het stuk grond waar de toren op staat in een terp.

Fort4.58279
15BoekesteynBoekesteyn

Boekesteyn is een buitenplaats (landgoed) aan het Noordereinde in 's-Graveland. De naam Boekesteyn is afkomstig van de vele oude beuken in het gebied.

Fort5.12215
16BoerderijZorgvrijBoerderij Zorgvrij

Informatieboerderij Zorgvrij is één van de belangrijkste publiekstrekkers van Spaarnwoude. Het is een melkvee- en schapenhouderij met veel aandacht voor zeldzame landbouw huisdierrassen. Zo zijn er koeien te vinden die we niet zo vaak meer in weilanden aantreffen, zoals Blaarkoppen en Aalstrepen. De boerderij is een erkend fokcentrum voor de Lakenvelder koe. Van november tot mei staan de koeien op stal. De schapen staan bijna het hele jaar buiten maar in maart haalt de boer ze een paar weken binnen om te lammeren. Dit trekt altijd veel publiek.

Adres.
Informatieboerderij Zorgvrij.
Genieweg 50 (aan de R101)
1981 LN Velsen-Zuid

Meer informatie : http://www.spaarnwoude.nl/

Visitorcenter4.68481
17BoereninhetduinBoeren in het duin

De kastanjeboom is in het duingebied een uitzonderlijke verschijning. Er staan er hier (40 m ten noorden van de kruising Schoolpad/Johanna’s weg) twee en deze markeren de plek waar het duinboerderijtje Klein Johanna's Hof heeft gestaan. De boerderij dateerde van 1830 en werd in 1920 gesloopt. Rondom lagen duinakkers, omgeven met wildwallen en greppels of omhaagd met meidoorns (het prikkeldraad van toen). Bijna alles is verdwenen of overgroeid.

Bron : Website Landschap-Noord-Holland

View4.63256
18BoetjeVanOnzeKeesBoetje van onze Kees

Vogelkijkhut "Boetje van onze Kees".

Het Hoefijzermeer kan vanuit deze hut goed worden overzien. Er is een fraaie aalscholverkolonie en u kunt er veel andere watervogels zien. 's Winters bijvoorbeeld roerdomp, grote zaagbek, ijsvogel en wilde zwaan. Waterrallen komen soms tot vlak voor de hut.

Meer informatie.

View4.62121
19BosmolenpolderBosmolenpolderForest4.69494
20BovenPolderEgmondBovenpolderForest4.67612