Bakkum-Noord, Oranje

Wandelroute Bakkum-Noord, Oranje

De wandelroute is gemarkeerd met oranje pijlen en kan in 2 richtingen gelopen worden. Deze route loopt gedeeltelijk door de duinen en gedeeltelijk door de polders. Langs de route komt men langs de Abdij van Egmond en Bakkum-Noord. Gedurende het broed seizoen ( 1 maart tot 1 juli) kan niet de hele route gelopen worden en zal er een kleine omweg gemaakt worden (langs Gasterij Nieuw Westert). Voor het stuk door de duinen is een duinkaart van de PWN verplicht.

Afstand6.84 km
Gemarkeerd

Dit is een gemarkeerde route.

ReactiesEr is 1 reactie op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Bakkum-Noord, Oranje

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Castricum (Limmen, Akersloot, De Woude)
Er zijn diverse mogelijkheden tot wandelen in de gemeente Castricum, enerzijds de routes door het Noord-Hollands duinreservaat, anderzijds de routes bij Akersloot en De Woude in het recreatiegebied Alkmaarder en Uitgeestermeer.

De routes in het duin zijn uitgezet door het PWN. Buiten de duinen zijn de routes uitgezet door het Wandelnetwerk Bergen-Heiloo-Alkmaar, het Landschap Noord-Holland of het Recreatieschap Uitgeestermeer. Het oostelijke deel van de gemeente Castricum (bij Akersloot en de Woude), maakt deel uit van het Nationaal Landschap Laag Holland.

Gemeente Bergen
De gemeente Bergen is groot, bekende dorpen in deze gemeente zijn Egmond, Schoorl en Bergen zelf. Wandelroutes vindt u in het Noord-Hollands duinreservaat, de Schoorlse duinen. In de polders in dit gemeente zijn veel routes uitgezet door het wandelnetwerk Bergen-Alkmaar-Heiloo.

Dit gebied bevindt zich tussen Egmond aan Zee en de Zeeweg van Castricum. In dit  deel van de duinen wordt niet aan waterwinning gedaan. In het middendeel zijn de duinen hoog en ruig. Ook hier bevinden zich veel duintoppen van boven de 30 meter. Het hoogste duin ligt ten westen van De Bleek (tussen Egmond aan Zee en Egmond-Binnen) en is 38,5 meter hoog. Richting Castricum worden de duinen plotseling een stuk lager. Dit komt doordat hier vroeger de monding van het Oer-IJ lag.

Door de polders lopen diverse wandelroutes uit het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-heiloo en van het Landschap Noord-Holland.

Netwerk Wandelnetwerk Noord-Holland, Regio Alkmaar
Het netwerk van wandelroutes door de gemeenten Bergen, Alkmaar en Heiloo omvat veel verrassende routes door fraaie landschappen, over boerenlandpaden en langs cultuurhistorisch interessante locaties.

Officiele website : http://www.wandelnetwerknoordholland.nl/

Points of interest

Abdij van Egmond
Benedictijnse St.-Adelbertabdij in Egmond-Binnen. Met een onderbreking na de reformatie is in Egmond al meer dan duizend jaar een gemeenschap van Benedictijnse monniken te vinden die dagelijks bidt en werkt en in leven en werken ervan getuigt hoe goed een leven met God is.

http://www.abdijvanegmond.nl/abdij-van-egmond

Adelbertusakker
Aan de rand van de duinen bij Egmond-Binnen ligt de Adelbertusakker. Vernoemd naar de heilige Adelbert die in de Vroege Middeleeuwen als predikant in deze streek het geloof onder de heidenen kwam brengen. 

http://www.adelbertusakker.nl

Adelbertus Energie Prieel
Het Monnikenpad volgend loopt U door de fysieke invloed die de monniken van de Abdij van Egmond hadden op het landschap. Het Albertus Energie Prieel symboliseert de kracht die kan worden bereikt door schijnbare tegenstellingen bij elkaar te brengen. De monnik Adelbert bracht een nieuw geloof in deze streek van de Friezen. De Friezen kenden meerdere goden en godinnen, met Fyra als hun moedergodin.

De parkeerplaats ligt bij de St. Adelbertuslaan 3 in Egmond-Binnen

Parkeerplaats Diederik
Adres : Heereweg 103 in Bakkum / Castricum (afslaan richting de duinen). Startpunt van diverse routes door het Noordhollands duinreservaat en het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-Helioo. 

Adres : Oude schulpweg 18 in Egmond-Binnen. Hier start een route door het Noordhollands duinreservaat en een aantal routes uit het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-Heiloo.

Vennewaterspolder
De kronkelende sloot in deze polder geeft nog steeds heel goed weer hoe het vroegere Oer-IJ daadwerkelijk heeft gelopen.

Zo’n drie eeuwen werd de Vennewaterspolder bemalen door de Vennewatersmolen. Op 23 november 1930 werd deze molen tijdens een zware storm grotendeels vernield. In januari 1931 werd besloten de molen te vervangen door een elektrisch gemaal. Op 21 september 1931 werd het gemaal in gebruik genomen. In de loop van 1941 kreeg men te maken met de aanleg van een namaakvliegveld, waardoor er extra gemalen moest worden. De bezetter liet ook sloten afdammen en camoufleren met rietmatten alsmede bunkers bouwen. Na de oorlog duurde het tot april 1946 tot alle waterlopen in de polder weer in orde waren.

Reacties op de route