Bergermeerpolder, Blauw

Wandelroute Bergermeerpolder, Blauw

De blauwe route leidt u langs het militaire vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog en loopt door een weidevogelgebied, dat tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 1 juli niet toegankelijk is.

Routebewijzering van wandelroute Bergermeerpolder, Blauw
Afstand8.14 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr zijn 2 reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Bergermeerpolder, Blauw

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Bergen
De gemeente Bergen is groot, bekende dorpen in deze gemeente zijn Egmond, Schoorl en Bergen zelf. Wandelroutes vindt u in het Noord-Hollands duinreservaat, de Schoorlse duinen. In de polders in dit gemeente zijn veel routes uitgezet door het wandelnetwerk Bergen-Alkmaar-Heiloo.

De polders tussen Egmond, Alkmaar en Heiloo zijn divers, in het voorjaar prachtig bloeiende tulpenvelden te zien. Ook vind men hier het natuurgebied "Weidse polders" (Damlanderpolder, de Bergermeer en de Philisteinse Polder).

Netwerk Wandelnetwerk Noord-Holland, Regio Alkmaar
Het netwerk van wandelroutes door de gemeenten Bergen, Alkmaar en Heiloo omvat veel verrassende routes door fraaie landschappen, over boerenlandpaden en langs cultuurhistorisch interessante locaties.

Officiele website : http://www.wandelnetwerknoordholland.nl/

Points of interest

Parkeerplaats Voetbalvereniging Berdos
Groeneweg (Bergen NH).

Startpunt van de rode en de blauwe route uit het Wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-Heiloo.
Groeneweg 2-3, 1861 PH Bergen (NH)

Het militaire vliegveld in Bergen is in 1939 gebouwd voor de naderende oorlog. Op 10 Mei 1940 verschenen de eerste Duitse bommenwerpers die een drie kwartier durend bombardement uitvoerden. Na de overname door de Duitsers werd er door de Wehrmacht een groot aantal licht uitgevoerde bunkers gebouwd. Het vliegveld had het doel als onderafdeling te dienen voor het vliegveld in Leeuwarden. Er zijn op deze locaties 7 W.N's gebouwd die nog gedeeltelijk aanwezig zijn. Ook liggen er her en der wat losse bunkers rondom het vliegveld.

Bosmolen
De molen dateert nog van de drooglegging van de Egmondermeer: ca. 1665.

Hij bemaalde daarvan het gedeelte "Bosmolenpolder". De molen was oorspronkelijk een schepradmolen, maar werd in 1883 vervijzeld. In 1930 werd een elektrische hulpaandrijving in de vorm van een Erikssoninstallatie aangebracht, waardoor bij windstilte toch kon worden gemalen. Rond 1948 is deze installatie vervangen door een zware elektromotor, en kon niet meer op windkracht worden gemalen. De molen kwam dus buiten bedrijf, en werd in 1953 onttakeld. In 1975 werd de romp op de rijksmonumentenlijst geplaatst.

In 1987 werd duidelijk dat er een reële mogelijkheid was om de Bosmolen te restaureren. Het herstel van de molen vergde een grote restauratie die in verschillende fasen werd uitgevoerd. In 1994 kwam de Bosmolen weer tot leven, en kon hij weer met windkracht water verzetten.

Reacties op de route