De Beschutte Ronde

Wandelroute De Beschutte Ronde

Zoals de naam al aangeeft loopt deze route voornamelijk door het bos. De route wordt gemarkeerd met oranje driehoekjes. Er zijn diverse startplaatsen (in Castricum), de Zanderij achter het station , Johanna's Hof aan de zeeweg en bij de ingang naar Camping Geversduin.

De route loopt door een gevarieerd landschap bestaande uit verschillende typen bos. Een groot deel van de wandeling loopt door Rodaam, een bosreservaat waar al jarenlang geen beheer en werkzaamheden meer worden uitgevoerd.

Het is een wandeling van ruim twaalf kilometer. U passeert verschillende noemenswaardige plaatsen, afhankelijk van uw startplaats.

Routebewijzering van wandelroute De Beschutte Ronde
Afstand13.00 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute De Beschutte Ronde

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Castricum (Limmen, Akersloot, De Woude)
Er zijn diverse mogelijkheden tot wandelen in de gemeente Castricum, enerzijds de routes door het Noord-Hollands duinreservaat, anderzijds de routes bij Akersloot en De Woude in het recreatiegebied Alkmaarder en Uitgeestermeer.

De routes in het duin zijn uitgezet door het PWN. Buiten de duinen zijn de routes uitgezet door het Wandelnetwerk Bergen-Heiloo-Alkmaar, het Landschap Noord-Holland of het Recreatieschap Uitgeestermeer. Het oostelijke deel van de gemeente Castricum (bij Akersloot en de Woude), maakt deel uit van het Nationaal Landschap Laag Holland.

Gemeente Heemskerk
In de gemeente Heemskerk vindt je voornamelijk wandelroutes in het Noord-Holland duinreservaat. In 2016 zijn er ook veel wandelroutes door het wandelnetwerk Noord-Holland aangelegd.

Natuurgebied Noordhollands Duinreservaat
Het Noordhollands Duinreservaat (NHD) is een van de grootste natuurgebieden in ons land.  Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden. Voor een bezoek aan deze duinen heeft u een duinkaart nodig.

Wandellocatie Duinen en bossen tussen Castricum en Heemskerk
Dit deel van het gebied, dat zich bevindt tussen de Zeeweg van Castricum en Wijk aan Zee, herbergt twee infiltratiegebieden. Het noordelijke en tevens grootste is het infiltratiegebied van Castricum, ook wel Icas genoemd. Het zuidelijke infiltratiegebied, bij Wijk aan Zee is een stuk kleiner. Het is een gevarieerd gebied dat vrij bosrijk is. In de buurt van de Zeeweg van Castricum is het gebied vrij vlak. Het duingebied heeft hier een soort komvorm, met in het westen, zuiden en oosten hoge duinen, maar met een vlak en vrij laag middenterrein. Ook dit heeft weer alles te maken met de ligging van de voormalige monding van het Oer-IJ. Het hoogste punt van het gebied is het 31,5 meter hoge Papenduin, tegen de sportvelden van Castricum gelegen. Op dit duin bevindt zich ook een uitzichtpunt. Een ander hoog punt in het gebied is de midden in het gebied gelegen Kruisberg. Op 9 maart 2011 is een uitkijktoren op dit duin geopend.

Points of interest

De Zanderij
Aan het begin van onze jaartelling mondde het Oer-IJ, een noordtak van de Rijn, hier uit in zee. Dit deltagebied slibde langzaam dicht en werd in de Late Middeleeuwen (1150-1550) overstoven door zand. Bij de aanleg van de spoorlijn in 1865 was veel zand nodig. De hoog opgestoven Jonge Duinen hier werden toen ‘afgezand’. In deze Zanderij stuitte men recentelijk bij het omzetten van bollengrond op de kielbalk en spanten van een schip, ± 175 cm onder het maaiveld. Gezien de diepte moet dit uit een periode van vóór 800 afkomstig zijn.

Bron : Website landschap Noord-Holland

Kijk-uit
Bij het voormalige jachtopzienershuis Kijk-Uit kwamen zeven wegen bij elkaar. Deze zevensprong maakte deel uit van het ontginningsplan voor de Hoepbeekvallei van Daniel Gevers c.s. uit de jaren 1830. Kijk-Uit is eind 19e eeuw gebouwd in de chaletstijl. In de Late Middeleeuwen was het duin hier bijzonder rijk aan dieren die voor de jacht werden beschermd en bijgevoerd. Er liepen herten, fazanten en konijnen (rond 1300 geïmporteerd uit Frankrijk). Er waren zelfs wilde zwijnen. Vos en bunzing werden omwille van de konijnenstand uitgeroeid. Alleen edelen hadden jachtrechten. Duinmeiers waren aangesteld als een soort duinpolitie. Op stroperij stond een boete van tien ponden en het verlies van het rechteroog, recidivisten verspeelden ook het linkeroog.

Bron :  Website landschap Noord-Holland.

Startpunt van diverse wandelroutes in het Noordhollands duinreservaat.

Sommigen noemen deze ingang van drinkwaterbedrijf PWN nog altijd ‘Geversduin’. De naam verwijst naar Camping Geversduin, de camping hierachter die al een eeuw bestaat. Het was de eerste camping in de provincie. Meerdere generaties brachten er – sinds de oprichting in 1914 – hun vakantie door. Kamp Bakkum was een plek waar je de hectiek van de stad kon inruilen voorde rust in de natuur. Vanwege het grote aantal Amsterdamse kampeerders wordt het ook wel ‘Mokum aan Zee’ genoemd. Geversduin ligt in het Noordhollands Duinreservaat. Het verplichte toegangskaartje is te koop bij de kaartautomaat.

Startpunt van 3 wandelroutes in het Noordhollands Duinreservaat. Ook start hier een wandelroute van Landschap Noord-Holland die richting Marquette voert. Deze route is in 2015 opgenomen in het wandelnetwerk Noord-Holland.

Bezoekerscentrum de Hoep
De Hoep dankt zijn naam aan een beek die ontsprong in de natte valleien van de duinen, de Hoep-Beeksche afwatering.

Het huidige Bezoekerscentrum De Hoep is geopend in 1994. Het is een ontwerp van de eigenzinnige architect Maarten Min uit Bergen. Het opgetilde duinlandschap met ecodak stelt een heel groot konijnenhol voor waarbij de luchtbehandelingbuizen de gangen in het hol moeten voorstellen. 

Het moderne centrum van de PWN informeert u over natuurbeheer, waterwinning en recreatie. Daarnaast biedt het tal van andere mogelijkheden waar onze medewerkers u alles over kunnen vertellen.