Boomplanterstocht, Schoorlse duinen

Wandelroute Boomplanterstocht, Schoorlse duinen

Startpunt :  Bezoekerscentrum Schoorlse Duinen, Schoorl.
Let op : Betaald parkeren.
Markering : De route wordt gemarkeerd met groene pijlen. 

Vanaf de oprichting van het natuurgebied is er hard gewerkt aan het vastleggen van het stuivende zand, omdat het zand een bedreiging vormde voor de mensen in de dorpen aan de rand van de duinen.  Dit is gelukt door helm en bomen te planten. De Boomplanterstocht voert door dit gebied met aangeplante bomen.

Routebewijzering van wandelroute Boomplanterstocht, Schoorlse duinen
Afstand11.99 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Boomplanterstocht, Schoorlse duinen

Routekaart


Gebieden/Netwerken

De Duinen/Bossen tussen Bergen en Camperduin worden door 2 partijen beheerd. Het zuidelijke deel maakt onderdeel uit van het Noord-Hollands duinreservaat, het noordelijke deel zijn de Schoorlse Duinen. dit deel kenmerkt zich door de vele hoogteverschillen en de mooie heidevelden die in overvloed aanwezig zijn.

De aansluitende polders bevatten mooie wandelroutes van het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-Heiloo.

Gemeente Bergen
De gemeente Bergen is groot, bekende dorpen in deze gemeente zijn Egmond, Schoorl en Bergen zelf. Wandelroutes vindt u in het Noord-Hollands duinreservaat, de Schoorlse duinen. In de polders in dit gemeente zijn veel routes uitgezet door het wandelnetwerk Bergen-Alkmaar-Heiloo.

Natuurgebied Schoorlse duinen
Niet bang voor een beetje klimmen en dalen? Bedwing dan de Schoorlse Duinen, Nederlands breedste duingebied met de hoogste duinen én volop ruimte om uit te waaien.

Een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, nu broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en speelt het zonlicht met duizenden boomblaadjes. Meer dan 60 kilometer wandelpad brengt je naar de hoogste duinen, de oudste bossen of de stuivende duinen. Want liet Staatsbosbeheer honderd jaar geleden het zand juist vastleggen door bomen te planten, nu mogen sommige duinen weer vrij stuiven. Zoals bij De Kerf waar het Noordzeewater bij springtij en noordwesterstorm vrij toegang heeft tot de achterliggende duinvalleien. Met resultaat! Dankzij het zoute zeewater konden planten als zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras zich hier weer vestigen. In hun spoor volgende vogels en duinhagedissen. 

Netwerk Wandelroutes van Staatsbosbeheer
Staatbosbeheer beheert veel gebieden in Nederland en zet hier ook wandelingen uit.

Points of interest

Bokkenwei
De Bokkenwei is een zandvlakte in de Schoorlse duinen.  De Bokkenwei was vroeger de kwekerij van Staatsbosbeheer. Hier zijn eind negentiende eeuw honderdduizenden zeedennen en Corsicaanse dennen opgekweekt. De veldjes zijn nog herkenbaar. Hier konden kiemplanten op een beschutte plaats opgroeien, voordat ze in de duinen uitgezet werden. Daar hielden ze met hun wortels het stuivende duinzand vast.

Waterbosvlakte
De Waterbosvlakte is een prachtig heideveld in de Schoorlse duinen. diverse routes (startend bij het bezoekerscentrum in Schoorl, lopen langs dit mooie stukje natuur.

Uitzicht punt Schoorlse duinen (54,0 meter)

Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt aan de rand van het gebied. Hier starten verschillende wandel- en fietsroutes. Ook kun je in het Buitencentrum terecht voor informatie over het natuurgebied, allerlei leuke activiteiten, kinderfeestjes en vergaderingen.

Openingstijden
Dagelijks van 10-17 uur Gesloten op 1 jan, 25 en 31 dec. In overleg kun je ook buiten openingstijden in het buitencentrum terecht.

Bereikbaarheid
Openbaar vervoer: vanaf NS-station Alkmaar bus 151 naar Schoorl. Uitstappen bij halte Idenslaan OV-reisinformatie. Auto: let op, het navigatieadres is Heereweg 62, Schoorl. De weg hier tegenover is de Oorsprongweg. Parkeren op P2. Betaald parkeren: € 1,80 per uur, € 5 hele dag. Bussen dienen op de Oorsprongweg te blijven.