Brandingroute

In 1934 opende in Doorwerth het Golfslagbad ‘De Branding’ op een terrein van acht hectaren. Geleidelijk groeide het uit tot een belangrijke toeristische attractie. Omstreeks 1950 werd het uitgebreid met een hotel en restaurant. Het zeer geliefde golfslagbad onderging een aantal moeizame jaren en een sluiting dreigde. Uiteindelijk leidde het in 1981 tot een handtekeningenactie. Helaas mocht dit niet baten, in 1982 sloot het golfslagbad. Sinds 2004 opereert het hotel onder de vlag van Golden Tulip en is de naam ‘Hotel de Branding’ verdwenen.

Het bos ten oosten van het hotel was vroeger een eikenhakhoutbos. Dit betekende dat om de paar jaar alle eiken werden omgehakt. Dit hout diende als brandhout voor verwarming, terwijl de eikenbast werd gebruikt voor het looien van dierenhuiden. Later liet men het hakhout doorgroeien en ontstond een zogenoemd spaartelgenbos. In deze bossen komen altijd boomklevers en boomkruipers voor. Deze vogeltjes zijn goed te herkennen omdat ze over de bast van een boom kruipen en hippen.

Routebewijzering van wandelroute Brandingroute
Afstand3.47 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Brandingroute

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Provincie Gelderland
Gelderland is de grootste provincie van Nederland. De provincie is gelegen in het midden en oosten van Nederland en wordt in het noordoosten begrensd door Overijssel, in het oosten door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het zuiden door Limburg en Noord-Brabant, in het uiterste zuidwesten door Zuid-Holland, in het westen door de provincie Utrecht, in het noordwesten door de Veluwerandmeren, met aan de overkant Flevoland. De hoofdstad is Arnhem.

Gemeente Renkum
Aan de zuidrand van de Veluwe, waar het bosrijke en heuvelachtige landschap overgaat in het weidse rivierengebied, ligt de gemeente Renkum. De gemeente Renkum biedt een scala aan activiteiten. Zo kun je de ‘Hemelse berg’ beklimmen, fi etsen over de Italiaanse weg, genieten van romantische doorzichten in het Zweiersdal en dwalen door de donkere bossen op Landgoed Quadenoord.

De gemeente Renkum bestaat uit zes dorpen: Oosterbeek, Heveadorp, Doorwerth, Wolfheze, Renkum en Heelsum. De dorpen liggen in het glooiende landschap met heidevelden en bossen, afgewisseld met landbouwgronden die worden doorsneden door beken. Het meest opvallend zijn de stuwwallen. Deze zijn voortgekomen uit de voorlaatste ijstijd toen het landijs enorme hoeveelheden zand en grind voor zich uit duwde. Deze stuwwallen bieden een prachtig uitzicht tot ver buiten de regio.

Wandellocatie Zuid-Veluwe
Het zuidelijk deel van de Veluwe (Onder Apeldoorn), in dit gebied vindt men o.a. het Nationale Park de Hoge Veluwe en het Nationaal Park Veluwezoom.

Points of interest