De Buitenlanden, Paars

Wandelroute De Buitenlanden, Paars

De Buitenlanden is volop in ontwikkeling. Niet alleen nu, ook vroeger was dat het geval. Het gebied ontstond zo’n 10.000 jaar geleden in de ijstijd. Toen liep het oer-IJ, een zijarm van de Rijn, hier van het IJmeer naar de Noordzee bij Castricum. Maar in de loop der tijd slibde het IJ dicht. Nadat het Wijkermeer – onderdeel van het IJ – rond 1870 werd ingepolderd, zag het landschap er compleet anders uit. Ook de Stelling van Amsterdam (1880-1914) heeft zijn sporen in het gebied achtergelaten. De Buitenlanden ontwikkelt zich tot een recreatiegebied voor wandelaars en fietsers, maar je kunt er ook picknicken of voetballen.

De paarse route, die ook door het park loopt, komt op het zuidelijkste puntje langs een damsluis in de Stelling van Amsterdam. Daarmee kon het gebied rond Amsterdam onder water worden gezet om de vijand op afstand te houden.

Routebewijzering van wandelroute De Buitenlanden, Paars
Afstand4.50 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


Download routeGPX
MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute De Buitenlanden, Paars

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Recreatiegebied Recreatiegebied Alkmaarder en Uitgeestermeer.
Het gebied ligt in het hart van Noord-Holland, tussen Alkmaar en Haarlem. Het meer van 660 hectare biedt talrijke mogelijkheden voor recreatie op en rondom het water. Rondom het meer liggen recreatieterreinen (Dorregeest, De Hoorne, Uiterdam, De Woudhaven, Zwaansmeer en eiland Pannekoek) met stranden, lig- en speelweiden en een dagkampeerterrein. In het gebied zijn diverse wandelroutes die door het mooie polderlandschap lopen en er zijn diverse mooie kanoroutes over het meer. Heel bekend is de fietsroute “Pontjesroute”; een absolute aanrader.

Gemeente Beverwijk
De gemeente bestaat uit de stad Beverwijk en het dorp Wijk aan Zee (en het voormalige tuindersdorp Wijk aan Duin).

De plaats is nu vooral bekend om De Bazaar, de grootste overdekte markt van Europa. Ook is in Beverwijk een brandwondencentrum gevestigd, in het Rode Kruis Ziekenhuis. Beverwijk had de eerste meubelboulevard van Nederland. Ook is in Beverwijk de internationale Automarkt gevestigd.

De belangrijkste industrie in de omgeving wordt gevormd door de hoogovens van Tata Steel Europe, gevestigd ten zuiden van Beverwijk in Velsen-Noord.

Wandellocatie Nationaal landschap Laag Holland
Laag, lager, laagst. Mens en natuur hebben in Laag Holland samengewerkt om iets heel moois onder de zeespiegel te maken. Dat vind je terug in de openheid, de prachtige rechte lijnen, en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Daarom is Laag-Holland een nationaal landschap. Dat betekent dat het landschap intact moet blijven. Geen grootschalige nieuwbouw dus, maar oude molens, droogmakerijen, weidse uitzichten, en ruimte voor rust en natuur.

Werelderfgoed
Twee van de zeven Nederlandse vermeldingen op Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco liggen in Laag Holland. Dat onderstreept de grote historische betekenis van het gebied: oud, mooi en uniek in de wereld. De Stelling van Amsterdam kreeg in 1996 een vermelding op de Werelderfgoedlijst, in 1999 gevolgd door de Beemster.

Bron : http://www.laagholland.nl/nationaal-landschap

Netwerk Wandelnetwerk Noord-Holland, Midden-Kennemerland
Het wandelnetwerk in Noord-Holland biedt steeds nieuwe mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in Noord-Holland. Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. 

Points of interest

Damsluis in de molentocht
In de  Zuidwijkermeerpolder zijn vier damsluizen aangelegd om de waterhuishouding in vredestijd niet te verstoren en doorvaart mogelijk te maken. Zij waren onderdeel van de liniewal Aagtendijk-Zuidwijkermeer en werden in 1894-1895 gelijktijdig met de wal aangelegd.

In het midden ligt de Damsluis in de Molentocht en bij de Asseldelvertocht, nabij Fort Zuidwijkermeer, ligt de meest zuidelijke damsluis. Gedrieën reguleerden zij de waterhuishouding tijdens inundatie van de polder. In tijden van vrede stonden de sluizen open om de reguliere doorstroming en afwatering niet te hinderen.

De damsluizen zijn in aanleg en detaillering gelijk aan elkaar, behalve dat de Damsluis in de Molentocht over een dubbele breedte is uitgevoerd. De sluizen bestaan uit gemetselde segmentbooggewelven met uitsparingen voor schotbalken.

Damsluis in de wijkertocht
In de  Zuidwijkermeerpolder zijn vier damsluizen aangelegd om de waterhuishouding in vredestijd niet te verstoren en doorvaart mogelijk te maken. Zij waren onderdeel van de liniewal Aagtendijk-Zuidwijkermeer en werden in 1894-1895 gelijktijdig met de wal aangelegd. De meest noordelijke sluis is de Damsluis in de Wijkertocht. In 2012 is de Damsluis in de Wijkertocht gerestaureerd. Tijdens de renovatie is er een nieuwe opslag voor de schotbalken naast de sluis geplaatst. De originele schotbalken zijn afkomstig van de Damsluis bij de Kwakel.

TOP De Buitenlanden
De naam van dit recreatiegebied verwijst naar de buitendijkse oeverlanden tussen Beverwijk en Assendelft. Het gebied stond in verbinding met het Oer-IJ en de zee en overstroomde regelmatig. De omgeving heeft een rijke historie: in de ondergrond zijn sporen te vinden van oude nederzettingen uit de IJzertijd, de Romeinse periode en de Middeleeuwen. Ook zijn er veel elementen van de Stelling van Amsterdam te vinden, zoals forten, dijken, damsluizen en kruitmagazijnen.

De Noorder IJ- en Zeedijken
De Westzanerzeedijk, de Assendelverzeedijk, de Groenedijk, de Hogendijk, de Geniedijk en de Sint Aagtendijk maken deel uit van de Noorder IJ- en Zeedijken. Ze hebben de omgeving eeuwenlang beschermd tegen het water van het IJ, het Wijkermeer en De Kil. De dijken zijn beeldbepalend in het open polderlandschap.

Reacties op de route