Diederik, Noorderstraat, Paars

Wandelroute Diederik, Noorderstraat, Paars

De paarse route loopt een klein stukje over de grafelijke Heereweg en komt door de nollen: opgewaaide zandheuvels of kleine stuifduintjes. ‘Nol’ is het West-Friese woord voor duin. De nollen zijn te herkennen aan de golvingen in het terrein. Via het boerenland bereikt u het mooiste stuk van de route: de gemeentegrens van de vroegere ambachtsheerlijkheden. De adellijke grondbezitters noemden hun nieuw verworven gebied in de middeleeuwen een ‘heerlijkheid’. Deze regio kende de Heerlykheden Castricum, Bakkum, Limmen en Akersloot.  Tijdens het broedseizoen (1 maart-1 juli) is deze route niet toegankelijk. Honden zijn verboden.

Let op: de routes komen door het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Het verplichte toegangskaartje is te koop bij de kaartautomaat.

Routebewijzering van wandelroute Diederik, Noorderstraat, Paars
Afstand5.97 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


Download routeGPX
MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Diederik, Noorderstraat, Paars

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Castricum (Limmen, Akersloot, De Woude)
Er zijn diverse mogelijkheden tot wandelen in de gemeente Castricum, enerzijds de routes door het Noord-Hollands duinreservaat, anderzijds de routes bij Akersloot en De Woude in het recreatiegebied Alkmaarder en Uitgeestermeer.

De routes in het duin zijn uitgezet door het PWN. Buiten de duinen zijn de routes uitgezet door het Wandelnetwerk Bergen-Heiloo-Alkmaar, het Landschap Noord-Holland of het Recreatieschap Uitgeestermeer. Het oostelijke deel van de gemeente Castricum (bij Akersloot en de Woude), maakt deel uit van het Nationaal Landschap Laag Holland.

Natuurgebied Noordhollands Duinreservaat
Het Noordhollands Duinreservaat (NHD) is een van de grootste natuurgebieden in ons land.  Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden. Voor een bezoek aan deze duinen heeft u een duinkaart nodig.

Dit gebied bevindt zich tussen Egmond aan Zee en de Zeeweg van Castricum. In dit  deel van de duinen wordt niet aan waterwinning gedaan. In het middendeel zijn de duinen hoog en ruig. Ook hier bevinden zich veel duintoppen van boven de 30 meter. Het hoogste duin ligt ten westen van De Bleek (tussen Egmond aan Zee en Egmond-Binnen) en is 38,5 meter hoog. Richting Castricum worden de duinen plotseling een stuk lager. Dit komt doordat hier vroeger de monding van het Oer-IJ lag.

Door de polders lopen diverse wandelroutes uit het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-heiloo en van het Landschap Noord-Holland.

Netwerk Wandelnetwerk Noord-Holland, Regio Alkmaar
Het netwerk van wandelroutes door de gemeenten Bergen, Alkmaar en Heiloo omvat veel verrassende routes door fraaie landschappen, over boerenlandpaden en langs cultuurhistorisch interessante locaties.

Officiele website : http://www.wandelnetwerknoordholland.nl/

Points of interest

Parkeerplaats Diederik
Adres : Heereweg 103 in Bakkum / Castricum (afslaan richting de duinen). Startpunt van diverse routes door het Noordhollands duinreservaat en het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-Helioo. 

Noorderstraat
Startpunt van diverse wandelroutes in het Noordhollands Duinreservaat. Ook starten hier drie wandelroutes van het Landschap Noordholland door de schoonwatervallei.

Zeerijdtsdijkje
Het Zeerijdtsdijkje is van oorsprong een dijkje dat de bewoners van Bakkum moest beschermen tegen het opdringende water. Het dijkje maakt deel uit van een natuurontwikkelingsgebied. Verdwenen soorten als rietorchis, moeraswespenorchis en duizendguldenkruid keren dankzij deze natuurontwikkeling, weer terug in het gebied.

Vroeger werden overal in de omgeving dijken aangelegd. Het Zeerijdtsdijkje is toendertijd aangelegd door monniken. Het dijkje is echter in de loop van de tijd verdwenen. Waarschijnlijk vormde het een obstakel in het landbouwgebied of door de behoefte aan grond.

Bron : Website Landschap Noord-Holland

Reacties op de route