Geversduinroute

Wandelroute Geversduinroute

Wie van een leuke boswandeling wil genieten, komt op deze route volledig aan zijn trekken. Loofbossen, naald- en gemengde bossen passeren de revue. De bossen zijn aangeplant of spontaan ontstaan en komen voor in droog gebied of een meer vochtige omgeving. 

De route is gemarkeerd door paaltjes met een blauwe driehoek.

Startpunt : Parkeerplaats Geversduin, Beverwijker Straatweg tussen Heemskerk en Castricum, bij ingang Kennemer Duincamping Geversduin.

Je hebt een toegangsbewijs voor het Noordhollands duinreservaat nodig.

Routebewijzering van wandelroute Geversduinroute
Afstand4.74 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Geversduinroute

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Castricum (Limmen, Akersloot, De Woude)
Er zijn diverse mogelijkheden tot wandelen in de gemeente Castricum, enerzijds de routes door het Noord-Hollands duinreservaat, anderzijds de routes bij Akersloot en De Woude in het recreatiegebied Alkmaarder en Uitgeestermeer.

De routes in het duin zijn uitgezet door het PWN. Buiten de duinen zijn de routes uitgezet door het Wandelnetwerk Bergen-Heiloo-Alkmaar, het Landschap Noord-Holland of het Recreatieschap Uitgeestermeer. Het oostelijke deel van de gemeente Castricum (bij Akersloot en de Woude), maakt deel uit van het Nationaal Landschap Laag Holland.

Gemeente Heemskerk
In de gemeente Heemskerk vindt je voornamelijk wandelroutes in het Noord-Holland duinreservaat. In 2016 zijn er ook veel wandelroutes door het wandelnetwerk Noord-Holland aangelegd.

Natuurgebied Noordhollands Duinreservaat
Het Noordhollands Duinreservaat (NHD) is een van de grootste natuurgebieden in ons land.  Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden. Voor een bezoek aan deze duinen heeft u een duinkaart nodig.

Wandellocatie Duinen en bossen tussen Castricum en Heemskerk
Dit deel van het gebied, dat zich bevindt tussen de Zeeweg van Castricum en Wijk aan Zee, herbergt twee infiltratiegebieden. Het noordelijke en tevens grootste is het infiltratiegebied van Castricum, ook wel Icas genoemd. Het zuidelijke infiltratiegebied, bij Wijk aan Zee is een stuk kleiner. Het is een gevarieerd gebied dat vrij bosrijk is. In de buurt van de Zeeweg van Castricum is het gebied vrij vlak. Het duingebied heeft hier een soort komvorm, met in het westen, zuiden en oosten hoge duinen, maar met een vlak en vrij laag middenterrein. Ook dit heeft weer alles te maken met de ligging van de voormalige monding van het Oer-IJ. Het hoogste punt van het gebied is het 31,5 meter hoge Papenduin, tegen de sportvelden van Castricum gelegen. Op dit duin bevindt zich ook een uitzichtpunt. Een ander hoog punt in het gebied is de midden in het gebied gelegen Kruisberg. Op 9 maart 2011 is een uitkijktoren op dit duin geopend.

Points of interest

Sommigen noemen deze ingang van drinkwaterbedrijf PWN nog altijd ‘Geversduin’. De naam verwijst naar Camping Geversduin, de camping hierachter die al een eeuw bestaat. Het was de eerste camping in de provincie. Meerdere generaties brachten er – sinds de oprichting in 1914 – hun vakantie door. Kamp Bakkum was een plek waar je de hectiek van de stad kon inruilen voorde rust in de natuur. Vanwege het grote aantal Amsterdamse kampeerders wordt het ook wel ‘Mokum aan Zee’ genoemd. Geversduin ligt in het Noordhollands Duinreservaat. Het verplichte toegangskaartje is te koop bij de kaartautomaat.

Startpunt van 3 wandelroutes in het Noordhollands Duinreservaat. Ook start hier een wandelroute van Landschap Noord-Holland die richting Marquette voert. Deze route is in 2015 opgenomen in het wandelnetwerk Noord-Holland.

Reacties op de route