Hondsdijkroute

Tussen Leiderdorp en Alphen aan den Rijn ligt een van de grootste aaneengesloten veenweidegebieden van de streek. Deze polders werden in de Middeleeuwen ontgonnen vanaf de Oude Rijn steeds verder het drassige land in. De boeren maakten lange smalle stroken grond bruikbaar door sloten ernaast te graven om het water af te voeren. De lijnen van deze zogenaamde strekverkaveling zijn onregelmatig. Ze lopen mee met oude veenstroompjes en staan overal haaks op de bochtige rivier, zodat er een waaiervormig patroon van weilanden is ontstaan. De breedte van de percelen werd bepaald in een ‘cope’, een overeenkomst tussen de ontginners en de graaf van Holland. Op de kop van de ontginning werd de boerderij neergezet. Zo kwam het boerderijenlint langs de rivier tot stand. Voor de adel was de Oude Rijn een strategisch punt om zich te vestigen. In Leiderdorp stonden maar liefst zeven kastelen. Aan dat versterkte verleden herinneren slechts enkele sporen. Bij Ruigekade 3 verraadt een welving in het weiland de ronde slotgracht van kasteel Ter Does. Boerderij Den Boomgaerd waar het landpad door Achthoven begint, is deels uit kloostermoppen gemetseld, waarschijnlijk afkomstig van dit kasteel. En in Koudekerk staat nog een poorttorentje overeind van kasteel Groot Poelgeest.

Afstand7.20 km
Gemarkeerd

Dit is een gemarkeerde route.

ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Hondsdijkroute

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Het Land van Wijk en Wouden is het meest westelijk deel van het Groene Hart van Holland en is ingesloten in de stedenring Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Leiden, en Alphen aan den Rijn. Het is een gebied dat rijk is aan natuur, water, oer-Hollandse weidelandschappen en cultuurhistorie.

De agrariërs in het Land van Wijk en Wouden maken prachtige streekproducten. Van oudsher is boerenkaas wel het meest bekend. Daarnaast kun je in het gebied andere zuivelproducten kopen, zoals ijs, yoghurt, boter, melk, eieren. In de omgeving van Hazerswoude vind je meer groente- en sierteelt. Vaak bezitten de boerderijen ook een hoogstam boomgaard of een kleine groentetuin.

Website : http://www.landvanwijkenwouden.nl/

Points of interest