Meertje van Vogelenzang

Wandelroute Meertje van Vogelenzang

Leuke korte wandelroute door de bossen bij Bakkum-Noord. Het uitzicht op het meertje van Vogelenzang blijft prachtig. De route is gemarkeerd met groene dreihoekjes. Toegangsbewijs voor het Noorhollands duinreservaat is verplict.

Afstand3.68 km
Gemarkeerd

Dit is een gemarkeerde route.

ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Meertje van Vogelenzang

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Castricum (Limmen, Akersloot, De Woude)
Er zijn diverse mogelijkheden tot wandelen in de gemeente Castricum, enerzijds de routes door het Noord-Hollands duinreservaat, anderzijds de routes bij Akersloot en De Woude in het recreatiegebied Alkmaarder en Uitgeestermeer.

De routes in het duin zijn uitgezet door het PWN. Buiten de duinen zijn de routes uitgezet door het Wandelnetwerk Bergen-Heiloo-Alkmaar, het Landschap Noord-Holland of het Recreatieschap Uitgeestermeer. Het oostelijke deel van de gemeente Castricum (bij Akersloot en de Woude), maakt deel uit van het Nationaal Landschap Laag Holland.

Natuurgebied Noordhollands Duinreservaat
Het Noordhollands Duinreservaat (NHD) is een van de grootste natuurgebieden in ons land.  Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden. Voor een bezoek aan deze duinen heeft u een duinkaart nodig.

Dit gebied bevindt zich tussen Egmond aan Zee en de Zeeweg van Castricum. In dit  deel van de duinen wordt niet aan waterwinning gedaan. In het middendeel zijn de duinen hoog en ruig. Ook hier bevinden zich veel duintoppen van boven de 30 meter. Het hoogste duin ligt ten westen van De Bleek (tussen Egmond aan Zee en Egmond-Binnen) en is 38,5 meter hoog. Richting Castricum worden de duinen plotseling een stuk lager. Dit komt doordat hier vroeger de monding van het Oer-IJ lag.

Door de polders lopen diverse wandelroutes uit het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-heiloo en van het Landschap Noord-Holland.

Points of interest

De Kroftlaan roept herinneringen op uit de ontginningstijd. Een kroft of krogt betekent bouwplaats, geschikt voor agrarisch gebruik.  Ongeveer 50 meter voor het open terrein (oude kroft, nu een speelweide) ligt in een droge sloot een dam die leidde naar de plek waar de boerderij Kroftwoning eerst stond. Het werd in 1914 gesloopt omdat restauratie toen te kostbaar was.  

Aan beide zijden van de Kroftlaan staan hier en daar laanbomen van essen (zwarte knoppen). Hout van essen werd, afhankelijk van het gebruik, om de 6 à 10 jaar gekapt, zo ontstonden oude essentobben met jong takhout. Het dunste hout werd gebost om de ovens van de bakker mee te stoken of onder de hooimijt gelegd om het droog van de grond te houden. Langs zesjarige takken, ook wel rijzen genoemd, werden bonen geleid en van tienjarig hout werden afrasteringpalen gemaakt.

Meertje van Vogelenzang
Meertje van Vogelenzang of Karpervijver genoemd. Het meertje is genoemd naar rentmeester Vogelenzang. Het meertje is gegraven voor de aanleg van het viaduct in de zeeweg over de spoorlijn.

Startpunt van 2 wandelroutes door het Noordhollands Duinreservaat.

Bezoekerscentrum de Hoep
De Hoep dankt zijn naam aan een beek die ontsprong in de natte valleien van de duinen, de Hoep-Beeksche afwatering.

Het huidige Bezoekerscentrum De Hoep is geopend in 1994. Het is een ontwerp van de eigenzinnige architect Maarten Min uit Bergen. Het opgetilde duinlandschap met ecodak stelt een heel groot konijnenhol voor waarbij de luchtbehandelingbuizen de gangen in het hol moeten voorstellen. 

Het moderne centrum van de PWN informeert u over natuurbeheer, waterwinning en recreatie. Daarnaast biedt het tal van andere mogelijkheden waar onze medewerkers u alles over kunnen vertellen.