Meeuwenlekken

Wandelroute Meeuwenlekken

Tijdens deze wandeling zijn, behalve de dennenbossen, bomen en struiken te zien die hier van nature niet groeien. Die werden aangeplant om van het duin een meer parkachtig landschap te maken. Door de bomen heen zijn de hoge duinen rond Bergen aan Zee te zien. Het dalletje dat u doorsteekt is vochtig. Dit is duidelijk te zien aan weelderig gras, berken, kattenstaart, Koninginnekruid en munt. Deze vochtige plaats in een droge omgeving is in de zomer een aantrekkelijke plek voor dagvlinders, libellen en veel andere insecten. Op de open hellingen staan duinroos, leeuwenbekje, walstro, tijm en verwilderde rimpelrozen. Hier zijn ’s zomers mooie vlinders te zien. In de boszoom groeit, naast hei van het open duin, de eikvaren. Na een vochtig dalletje met eikenbegroeiing heeft de route iets van een Limburgse holle weg. Daarna gaat het pad over in een "spookbos", met fantastisch grillig gegroeide, oude eiken. Op de lange hellingen van de Meeuwenlekken groeit in voorjaar en zomer een vegetatie van allerlei lage bloeiende planten. Die hellingen zijn behalve kleurrijk en geurig, tevens een pleisterplaats voor vlinders, bijen en andere insecten.Tot de meest opvallende vlinders behoren twee vertegenwoordigers van de parelmoervlinders: de kleine en de duinparelmoervlinder

De route is gemarkeerd met gele driehoekjes.

Routebewijzering van wandelroute Meeuwenlekken
Afstand6.10 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Meeuwenlekken

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Bergen
De gemeente Bergen is groot, bekende dorpen in deze gemeente zijn Egmond, Schoorl en Bergen zelf. Wandelroutes vindt u in het Noord-Hollands duinreservaat, de Schoorlse duinen. In de polders in dit gemeente zijn veel routes uitgezet door het wandelnetwerk Bergen-Alkmaar-Heiloo.

Natuurgebied Noordhollands Duinreservaat
Het Noordhollands Duinreservaat (NHD) is een van de grootste natuurgebieden in ons land.  Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden. Voor een bezoek aan deze duinen heeft u een duinkaart nodig.

De polders tussen Egmond, Alkmaar en Heiloo zijn divers, in het voorjaar prachtig bloeiende tulpenvelden te zien. Ook vind men hier het natuurgebied "Weidse polders" (Damlanderpolder, de Bergermeer en de Philisteinse Polder).

Points of interest

Parkeerplaats Uilenvangersweg
Startpunt van diverse wandelroutes door het Noordhollands Duinreservaat en van het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-Heiloo. De parkeerplaats is startpunt "79 - Uilenvangersweg" van het wandelnetwerk.

Navigatie : Zeeweg in Bergen (NH)