Nijenburg, Baafjespolder, Rood

Wandelroute Nijenburg, Baafjespolder, Rood

Landgoed Nijenburg ligt tussen Alkmaar en Heiloo op een oude strandwal, tijdens de middeleeuwen rijkelijk begroeid met bos. De strandvlakte voor de toenmalige kust is door de machtige Abdij van Egmond ontgonnen. Door storm zijn later het Berger- en Egmondermeer ontstaan. Beide meren zijn in de 17e eeuw drooggelegd en ingepolderd. Kort na 1700 werd de hofstede 'Nijenburg' gebouwd. De landgoedbossen en de omliggende weilanden zijn nu eigendom van Natuurmonumenten, die het geheel in zijn oude glorie wil behouden.

De rode route (2,5 km) gaat over een mooie graskade door de Baafjespolder en honden zijn niet toegestaan

Afstand2.89 km
Gemarkeerd

Dit is een gemarkeerde route.

ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Nijenburg, Baafjespolder, Rood

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Heiloo
Er zijn diverse wandelroutes die door de gemeente Heiloo lopen, deze routes zijn uitgezet door het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-Heiloo, Natuurmonumenten en het Landschap Noord-Holland

Natuurgebied Landgoed Nijenburg
Vanuit de drukke stad Alkmaar en Heiloo loop je zo de rust en ruimte van Landgoed Nijenburg in. Geniet van de oude beukenlanen, historische gebouwen, fraai parkbos en weidse polders van dit cultuurhistorische natuurgebied.

Bron : https://www.natuurmonumenten.nl/

De polders tussen Egmond, Alkmaar en Heiloo zijn divers, in het voorjaar prachtig bloeiende tulpenvelden te zien. Ook vind men hier het natuurgebied "Weidse polders" (Damlanderpolder, de Bergermeer en de Philisteinse Polder).

Netwerk Wandelnetwerk Noord-Holland, Regio Alkmaar
Het netwerk van wandelroutes door de gemeenten Bergen, Alkmaar en Heiloo omvat veel verrassende routes door fraaie landschappen, over boerenlandpaden en langs cultuurhistorisch interessante locaties.

Officiele website : http://www.wandelnetwerknoordholland.nl/

Points of interest

Deze polder is drooggelegd in 1589 en is een verzameling van eilanden in de Egmondermeer. De eilanden waren van de gemeente Heiloo, het water van de gemeente Egmond. Nadat eerst de Egmondermeer in 1564 is drooggemalen, werden het Maalwater en de eilanden makkelijk binnen een omringdijk gebracht. De voorwaarde was dat jaarlijks aan de heer van Egmond jaarlijks betaald moest worden.

Wipwatermolen ”de Varnebroeker” is in de jaren ’70 van de vorige eeuw door de gemeente Heiloo gekocht van de gemeente Alkmaar. Deze molen die bij de Varnebroekerpolder hoorde moest wijken voor de Alkmaarse Ringweg. Heiloo heeft het molentje overgenomen om het neer te zetten op de plek waar tot 1794 een andere molen heeft gestaan. Er is een klein seinwachterhuisje uit de twintiger jaren van de vorige eeuw bij geplaatst, dat zijn functie bij het station verloren had. Dit huisje dient als onderkomen voor de molenaar. 

Bron : www.heiloo.nl