Ommetje Groot-Leyduin

Wandelroute Ommetje Groot-Leyduin
Routebewijzering van wandelroute Ommetje Groot-Leyduin
Afstand3.93 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Ommetje Groot-Leyduin

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Buitenplaatsenpad is een unieke verbinding tussen historische buitenplaatsen en biedt de gelegenheid al wandelend terug te gaan in de tijd. Het pad voert u langs eeuwenoude bomen en statige huizen, terwijl u geniet van de schitterende natuur. Vergezeld door tal van vogels en misschien zelfs nieuwsgierige reeën of damherten kunt u optimaal van de rust genieten.

Bron : http://www.landschapnoordholland.nl/

Gemeente Bloemendaal
Bloemendaal is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 22.183 inwoners

Netwerk Wandelroutes van Landschap Noord-Holland
Duinen, weides, poelen en bossen. Molens, forten en buitenplaatsen. En al die fascinerende dieren. Natuur dichtbij. We vinden er rust en inspiratie. Onze kinderen leren er spelend over het leven. Noord-Holland geeft ons zoveel. Dat willen we behouden. We kopen stukken land, beschermen natuur en unieke landschappen en laten mensen ervan genieten. We geven gemeentes en provincie advies over goed beheer. We voeren dat beheer ook uit, liefst samen met omwonenden. En verder met 150 gepassioneerde medewerkers en 6.000 vrijwilligers. Plus de steun van circa 40.000 Beschermers en 65 BedrijfsVrienden.

Bron : Website Landschap Noord-Holland

Points of interest

De Belvedère van Leyduin
Weet u wat ‘Belvedère’ betekent? Mooi uitzicht! Dat is de reden dat eeuwen geleden de rijke bewoners van Leyduin deze folly lieten bouwen op een hoog kunstmatig duin. Ze hadden zicht op de Noordzee en het Haarlemmermeer. De Belvedère stond de laatste jaren echter op instorten. Daarom is in 2013 hard gewerkt aan een volledig herstel. Na de opening is het zeskantige torentje weer toegankelijk. Althans de begane grond. Het uitzicht is nu anders dan vroeger, de bomen zijn gegroeid en belemmeren een vrij uitzicht richting zee. Toch is een bezoek de moeite waard.

Bron : http://www.landschapnoordholland.nl/

De Belvédère is een rijksmonument.

Natuurinformatiepunt in een oude appelschuur. De bijbehorende parkeerplaats is het startpunt van een aantal wandelroutes in het buitenplaatsenpad Zuid-Kennemerland.  De naam is ontleend aan een verdwenen 17e-eeuwse boerderij bij de Leidsevaart.

Adres : Manpadslaan 1, Vogelenzang/Bloemendaal.

Opeens opent het bos zich en loopt u over een brede grasbaan. Restant van de vroegere renbaan op Oud-Woestduin, in 1901 ontworpen door de befaamde tuinarchitect Leonard Springer. Maar de renbaan gaat al spoedig aan het succes ten onder. er wordt zoveel vergokt en verloren dat de gemeente Bloemendaal ingrijpt en het gokken op zondag verbiedt. In 1909 moet de renbaan sluiten. Veel is verwdenen, enkele restanten zijn nog zichtbaar.

De landgoederen Leyduin en Woestduin liggen samen met landgoed Vinkenduin op een oude strandwal in een mooie bosrijke omgeving en hebben een oppervlakte van 111 ha. Leyduin is het oudste landgoed (van vóór 1596). Het landhuis is echter al het derde 'Huize Leyduin' en is gebouwd in 1920, maar in een 18e eeuwse stijl.

Er staan op het landgoed een paar andere gebouwen van oudere datum zoals het tweelingenhuis (of Juffershuis) uit 1796. Het bestaat vrijwel geheel uit grenenhout en is gezien haar ouderdom nog in een goede staat.

Bron : http://www.landschapnoordholland.nl/

Het landhuis is een rijksmonument.

Oud-Leyduin : Tweeling- of Jufferhuis
Wie het houten Juffershuis bouwde, is onbekend, noch weten wij uit welke tijd het huis precies dateert al trof ik in de literatuur wel het bouwjaar 1796 aan. Algemeen wordt wel gedacht dat dit gebouwtje  het oudste monument van buitenplaats Leyduin is. Vanwege de dubbele voorgevels van het pand wordt Het Juffershuis ook wel een tweelinghuis genoemd, analoog aan (Amsterdamse) grachtenpanden met identieke voorgevels.

Bron : http://www.buitenplaatsen2012.nl/

Vinkenduin is tot 1919 een onderdeel geweest van de buitenplaats Leyduin. De nieuwe eigenaresse laat op de voormalige vinkenbaan een nieuw hoofdhuis met bijgebouwen bouwen door architect A. de Maaker. Het huis vormt samen met de bijgebouwen een goed voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuwse buitenplaats.

Bron : http://www.oneindignoordholland.nl/