Zeerijdtsdijkje, Rode route

Wandelroute Zeerijdtsdijkje, Rode route

Route langs het Zeerijtdtsdijkje, onderdeel van de schoonwatervalei in Castricum/Bakkum. De route is gemarkeerd door rode bordjes met witte pijlen.

Landschap Noord-Holland
De Deltawerken zijn klaar, maar we hebben de strijd tegen het water nog niet gewonnen. Er zijn nieuwe problemen. Nederland daalt en tegelijkertijd stijgt de zeespiegel. Ook het klimaat verandert. Er komen lange droge periodes afgewisseld met hevige buien die kunnen leiden tot overstromingen. De omgeving van Castricum is uitgekozen om daar een natuurlijke klimaatbuffer aan te leggen, de Schoonwatervallei. Dit gebied dient straks als voorbeeld voor andere delen van Nederland.

Noordhollands duinreservaat.
Een gedeelte van deze route loopt door het Noordhollandsduinreservaat, een duinkaart is dus nodig.

Let op:
Het gebied is tussen 1 juli en 1 maart toegankelijk voor wandelaars op wegen en paden.

Routebewijzering van wandelroute Zeerijdtsdijkje, Rode route
Afstand4.87 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr zijn 2 reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Zeerijdtsdijkje, Rode route

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Castricum (Limmen, Akersloot, De Woude)
Er zijn diverse mogelijkheden tot wandelen in de gemeente Castricum, enerzijds de routes door het Noord-Hollands duinreservaat, anderzijds de routes bij Akersloot en De Woude in het recreatiegebied Alkmaarder en Uitgeestermeer.

De routes in het duin zijn uitgezet door het PWN. Buiten de duinen zijn de routes uitgezet door het Wandelnetwerk Bergen-Heiloo-Alkmaar, het Landschap Noord-Holland of het Recreatieschap Uitgeestermeer. Het oostelijke deel van de gemeente Castricum (bij Akersloot en de Woude), maakt deel uit van het Nationaal Landschap Laag Holland.

Netwerk Wandelroutes van Landschap Noord-Holland
Duinen, weides, poelen en bossen. Molens, forten en buitenplaatsen. En al die fascinerende dieren. Natuur dichtbij. We vinden er rust en inspiratie. Onze kinderen leren er spelend over het leven. Noord-Holland geeft ons zoveel. Dat willen we behouden. We kopen stukken land, beschermen natuur en unieke landschappen en laten mensen ervan genieten. We geven gemeentes en provincie advies over goed beheer. We voeren dat beheer ook uit, liefst samen met omwonenden. En verder met 150 gepassioneerde medewerkers en 6.000 vrijwilligers. Plus de steun van circa 40.000 Beschermers en 65 BedrijfsVrienden.

Bron : Website Landschap Noord-Holland

Natuurgebied Noordhollands Duinreservaat
Het Noordhollands Duinreservaat (NHD) is een van de grootste natuurgebieden in ons land.  Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden. Voor een bezoek aan deze duinen heeft u een duinkaart nodig.

Dit gebied bevindt zich tussen Egmond aan Zee en de Zeeweg van Castricum. In dit  deel van de duinen wordt niet aan waterwinning gedaan. In het middendeel zijn de duinen hoog en ruig. Ook hier bevinden zich veel duintoppen van boven de 30 meter. Het hoogste duin ligt ten westen van De Bleek (tussen Egmond aan Zee en Egmond-Binnen) en is 38,5 meter hoog. Richting Castricum worden de duinen plotseling een stuk lager. Dit komt doordat hier vroeger de monding van het Oer-IJ lag.

Door de polders lopen diverse wandelroutes uit het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-heiloo en van het Landschap Noord-Holland.

Points of interest

Diepe sloot
De "Diepe Sloot"  dateert uit de eerste jaren van de ontginningsplannen van Landgoed Bakkum (1832). Oorspronkelijk was dit net als de “Hoepbeek” ook een natuurlijk meanderende beek, de “Diepe Slootbeek”. Het duinwater stroomde van het hogere, natte “Vogelwater” naar de polder. De gekanaliseerde beek werd tevens gebruikt om met een vlet materialen aan en af te voeren van de weilanden van het "Vogelwater”. De Diepe Sloot zorgt tot op heden net als het Koningskanaal voor de afvoer van het regenwater naar de polder. Wel een behoorlijk verschil in benaming voor een vergelijkbare afwatering.

Duinboerderij Zeeveld
Op 'Het Zee Velt' werd al gewoond toen de laatste duinen nog niet waren ontstaan en het getij van eb en vloed nog vrij in- en uitstroomde. Dit was mogelijk doordat de boerderij op een hoger gelegen duinrij ligt en een eigen zoetwaterwel heeft. De overlevering wil dat Willibrord en Adelbert hier in de 8ste eeuw langstrokken om Kennemerland te kerstenen.

In 1829 werd het gebied verworven door Koning Willem I om het met de nieuwste landbouwmethodes in cultuur te brengen. De koning kwam hier ook graag jagen en de geschiedenis wil dat hij  op de boerderij graag een vorkje mee prikte. Na zijn overlijden ging het gebied over aan zijn zoon Prins Frederik. Deze liet het na aan zijn dochter Prinses von Wied. Zij verkocht het in 1903 aan de provincie Noord- Holland. Sinds eind vorige eeuw wordt de boerderij beheerd door de Stichting Jan XVII.

Bron : http://www.zeeveld.nl

Jacobshoeve Bakkum
De Jacobshoeve is gelegen aan de voet van het Noord-Hollands Duinreservaat en kijkt uit over het veld in de richting van de omliggende dorpen. De boerderij is gebouwd in 1930 en in 2012 geheel gerenoveerd.

Het strand en de duinen zijn op loopafstand. De bus stopt op ca. 200 m. Treinstation Castricum is ca. 3 km verder op, daarmee is onze stolp goed bereikbaar met openbaar vervoer vanuit Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. Met eigen vervoer bent u via de A-9 ook snel in Bakkum/Castricum.

Bleumerweg 49, 1901MJ Bakkum (Castricum)

info@jacobshoevebakkum.nl
website : www.jacobshoevebakkum.nl

Meertje van Vogelenzang
Meertje van Vogelenzang of Karpervijver genoemd. Het meertje is genoemd naar rentmeester Vogelenzang. Het meertje is gegraven voor de aanleg van het viaduct in de zeeweg over de spoorlijn.

Noorderstraat
Startpunt van diverse wandelroutes in het Noordhollands Duinreservaat. Ook starten hier drie wandelroutes van het Landschap Noordholland door de schoonwatervallei.

Tankval Castricum - Bakkum Noord
De tankval aan De Bleumerweg is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gegraven als onderdeel van de Atlantikwal.

Zeerijdtsdijkje
Het Zeerijdtsdijkje is van oorsprong een dijkje dat de bewoners van Bakkum moest beschermen tegen het opdringende water. Het dijkje maakt deel uit van een natuurontwikkelingsgebied. Verdwenen soorten als rietorchis, moeraswespenorchis en duizendguldenkruid keren dankzij deze natuurontwikkeling, weer terug in het gebied.

Vroeger werden overal in de omgeving dijken aangelegd. Het Zeerijdtsdijkje is toendertijd aangelegd door monniken. Het dijkje is echter in de loop van de tijd verdwenen. Waarschijnlijk vormde het een obstakel in het landbouwgebied of door de behoefte aan grond.

Bron : Website Landschap Noord-Holland

Reacties op de route