Stellingroute

De route is gemarkeerd met blauwe stickers met de naam van de route en een pictogram erop. De alternatieve mogelijkheden zijn aangegeven met gele stickers.

De Stellingroute biedt u vanaf de hoge ringdijk goed zicht op de wijde en diepe Beemster: deze droogmakerij ligt ruim vijf meter lager dan de dijkkruin!

Historie
Slot Purmersteyn, in de 15e eeuw gebouwd door de Amsterdamse Bankier Willem Eggert als Heer van Purmerend, lag tot 1741 aan de westzijde van het stadje, bij het 19e eeuwse Noordhollandsch kanaal – daar waar nu het Slotplein ligt.

Cultuur
De forten Middenweg en Nekkerweg zijn ontgankelijk. Het mooist zijn ze van voren: van de noordzijde, op afstand. U ziet dan zacht glooiende, onopvallende grasheuveltjes in het vlakke land.

Bron : http://www.landschapwaterland.nl/

Routebewijzering van wandelroute Stellingroute
Afstand14.20 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Stellingroute

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Wandellocatie Nationaal landschap Laag Holland
Laag, lager, laagst. Mens en natuur hebben in Laag Holland samengewerkt om iets heel moois onder de zeespiegel te maken. Dat vind je terug in de openheid, de prachtige rechte lijnen, en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Daarom is Laag-Holland een nationaal landschap. Dat betekent dat het landschap intact moet blijven. Geen grootschalige nieuwbouw dus, maar oude molens, droogmakerijen, weidse uitzichten, en ruimte voor rust en natuur.

Werelderfgoed
Twee van de zeven Nederlandse vermeldingen op Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco liggen in Laag Holland. Dat onderstreept de grote historische betekenis van het gebied: oud, mooi en uniek in de wereld. De Stelling van Amsterdam kreeg in 1996 een vermelding op de Werelderfgoedlijst, in 1999 gevolgd door de Beemster.

Bron : http://www.laagholland.nl/nationaal-landschap

Netwerk Landschap Waterland
Waterland is het landelijk gebied tussen Amsterdam-Noord, Zaandam, Hoorn en het Markermeer. Hier vindt u rust, uitgestrekte weilanden met grazende koeien en veel water. Een flink aantal boeren verdient hier hun brood met melkveehouderij. In Waterland liggen een aantal natuurreservaten en recreatiegebieden. Het landschap wordt gekenmerkt door open graspolders met veenriviertjes, lintdorpen met kleurrijke houten huizen en stolpboerderijen. De planten- en natuurwereld is bijzonder. Het gebied heeft vele recreatiemogelijkheden, zoals fietsen, wandelen en varen.

Bron : http://www.landschapwaterland.nl/

Points of interest