Uitvinding van de molentechniek

Wandelroute Uitvinding van de molentechniek

In het voetspoor van Cornelis van Uitgeest, innovator op het gebied van molentechniek, gaat deze route van bijna 7 kilometer lengte door de oudste delen van het dorp Uitgeest naar het ommeland met de gebouwen van De Hoop (Routepunt van de HollandRoute) aan de oevers van het Uitgeestermeer.

De route op deze site is iets aangepast, omdat het deel rond de Hoop niet altijd open is (en we op de terugweg niet via de zelfe route terug wilden).

Afstand7.47 km
GemarkeerdLet op : Deze route is niet gemarkeerd.
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


Download routeGPX
MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Uitvinding van de molentechniek

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Recreatiegebied Recreatiegebied Alkmaarder en Uitgeestermeer.
Het gebied ligt in het hart van Noord-Holland, tussen Alkmaar en Haarlem. Het meer van 660 hectare biedt talrijke mogelijkheden voor recreatie op en rondom het water. Rondom het meer liggen recreatieterreinen (Dorregeest, De Hoorne, Uiterdam, De Woudhaven, Zwaansmeer en eiland Pannekoek) met stranden, lig- en speelweiden en een dagkampeerterrein. In het gebied zijn diverse wandelroutes die door het mooie polderlandschap lopen en er zijn diverse mooie kanoroutes over het meer. Heel bekend is de fietsroute “Pontjesroute”; een absolute aanrader.

Netwerk Holland Route
De HollandRoute ontsluit Nederlandse erfgoedlocaties van handel, nijverheid, techniek, industrie, waterbeheersing en infrastructuur binnen de Metropoolregio Amsterdam. De HollandRoute is deel van het Europese netwerk "European Route of Industrial Heritage (ERIH)".

Als rode draad verbindt een bewegwijzerde hoofdroute van het HollandRoute erfgoednetwerk de vele fascinerende erfgoedattracties die allemaal op deze website en in de HollandRoute smartphone app worden beschreven. 

De routes van deze organisatie zijn dus niet gemarkeerd, je kunt de app downloaden (of deze site gebruiken) om de routes te lopen.

Website : http://www.hollandroute.nl

Wandellocatie Nationaal landschap Laag Holland
Laag, lager, laagst. Mens en natuur hebben in Laag Holland samengewerkt om iets heel moois onder de zeespiegel te maken. Dat vind je terug in de openheid, de prachtige rechte lijnen, en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Daarom is Laag-Holland een nationaal landschap. Dat betekent dat het landschap intact moet blijven. Geen grootschalige nieuwbouw dus, maar oude molens, droogmakerijen, weidse uitzichten, en ruimte voor rust en natuur.

Werelderfgoed
Twee van de zeven Nederlandse vermeldingen op Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco liggen in Laag Holland. Dat onderstreept de grote historische betekenis van het gebied: oud, mooi en uniek in de wereld. De Stelling van Amsterdam kreeg in 1996 een vermelding op de Werelderfgoedlijst, in 1999 gevolgd door de Beemster.

Bron : http://www.laagholland.nl/nationaal-landschap

Points of interest

Gebouwencomplex "De Hoop"
De veelzijdige Cornelis Corneliszoon van Uitgeest (1550-1607) stond aan in 1597 aan de basis van één van de belangrijkste industriële innovaties in de geschiedenis van de molentechniek: het verwerken van een krukas in een molen. Het met de hand zagen van hout behoorde hiermee al snel tot het verleden. Cornelis Corneliszoon van Uitgeest is overigens niet de enige beroemde Uitgeester! Ook Willem Janszoon Blaeu, als cartograaf en globemaker van zeer groot belang voor de wereldwijde ontwikkeling van de zeevaart, komt uit dit dorp.

Op de plek van de toenmalige molen van Van Uitgeest is nu gebouw De Hoop gevestigd. Op het terrein startte in 2002 timmerwerkplaats De Juffer, waar vakmensen jonge houtbewerkers opleiden. Ook is een droogschuur voor hout gebouwd, met een kleine molen die latten zaagt. Een Botenbouwschool maakt hier regelmatig ouderwetse scheepjes.

Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk
Architect Evert Margry is een van de belangrijkste architecten van de neogotiek in Nederland. Als leerling van P.J.H. Cuypers ontwierp hij voornamelijk kerken, scholen en kloosters. Zijn kerk verving in 1884 de van 1834 daterende waterstaatskerk (gebouwd met financiële steun van de overheid, waarbij het ontwerp de goedkeuring moest dragen van het ministerie van Waterstaat), die eerder op deze locatie te vinden was.

TOP Zwaansmeer
Op een mooie zomerdag vind je op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer de Nederlandse watersport in al haar facetten. Zeilers, surfers en waterskiers kiezen hier het ruime sop. In uitlopers van het meer peddelen natuurliefhebbers in roeiboten en kano’s op zoek naar rust. Het gebied ligt in het hart van Noord-Holland, tussen Alkmaar, Haarlem en Zaanstad. Het meer van 660 hectare biedt talrijke mogelijkheden voor recreatie op, in en rond het water. Rond het meer liggen zes recreatieterreinen: Dorregeest, De Hoorne, Uiterdam, De Woudhaven, Zwaansmeer en eiland Pannekoek.

Tweede Broekermolen
Deze in 1631 gebouwde poldermolen bemaalde samen met vier andere molens de Uitgeester- en Heemskerkerbroek. Omdat dit de tweede molen vanuit het Westen gezien betrof, kreeg hij de naam Tweede Broekermolen. Deze achtkantige bovenkruier van het type grondzeiler is de laatste overgebleven molen. Met de elektrificatie van het gemaal aan de Meldijk verloren de andere molen definitief hun functie. De laatste molenaar C. Deijle kocht in 1930 de molen en heeft hem zo gered van de sloop.

Reacties op de route