Landgoed De Vledderhof

Tussen de Vledderesch en de bossen van Boschoord ligt het Landgoed Vledderhof. Het is een van de mooiste voorbeelden van een ontginningslandgoed in Drenthe, zoals die vanaf het eind van de negentiende eeuw op tal van plaatsen in de provincie vorm kregen.

Deze wandeling volgt deels de route die Het Drentse Landschap met paaltjes met paarse koppen over het landgoed heeft uitgezet.

Meer informatie : http://www.drentslandschap.nl

Afstand5.92 km
Gemarkeerd

Dit is een gemarkeerde route.

ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


Download routeGPX
MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Landgoed De Vledderhof

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Provincie Drenthe
Drenthe is een van de populairste provincies voor korte én lange vakanties. Wandelaars die van bos, heide en kleinschalige landschappen houden, komen hier ruimschoots aan hun trekken. Mooie plekken zijn de diverse nationale parken (Dwingelderveld, Drents-Friese Wold).

Gemeente Westerveld
Westerveld is een gemeente in het zuidwesten van de provincie Drenthe niet ver van Meppel gelegen dicht bij de Drentse Hoofdvaart in Nederland. De gemeente is na een gemeentelijke herindeling in 1998 ontstaan uit de gemeenten Havelte, Diever, Dwingeloo en Vledder. 

De grootste kernen zijn Havelte, Diever, Dwingeloo en Vledder. Dat waren voor 1998 de hoofdplaatsen van de vier toenmalige gemeenten. Het gemeentehuis van Westerveld staat in Diever.

Points of interest

Begin bij het informatiepaneel de paaltjes met paarse koppen te volgen. U gaat aan het eind van het bosje rechtsaf en neemt daarna schuin links het pad met de afsluitboom (paaltjesroute).

Het Landgoed Vledderhof werd aan het eind van de negentiende eeuw aangelegd op het veld ten noorden van de Vledderesch. Het gebied grenst in het noorden aan de bossen van Boschoord van de Maatschappij van Weldadigheid. Tijdens de wandeling over het landgoed kunt u goed zien hoe zo’n ontginningslandgoed werd aangelegd: een dicht padennet met lanen waarlangs beuken en Amerikaanse eiken staan. In de plantvakken daartussen staat vooral Lariks, Grove den, Douglasspar en Zomereik. Links van het pad ligt een ven dat bij de ontginning van het landgoed gedempt werd. Onderweg zult u op nog meer plaatsen dergelijke natte stukken in het bos zien liggen. De grote hoeveelheid Pitrus maakt in één oogopslag duidelijk dat het hier nog steeds erg nat is.