Weipoortroute

Over boerenland rond Zoeterwoude-Dorp en Weipoort Zoeterwoude-Dorp en het boerderijenlint Weipoort liggen temidden van een karakteristiek veenweidegebied met koeien, schapen en weidevogels dat nu één van de visitekaartjes van Nederland is. Het landschap zag er echter oorspronkelijk heel anders uit. In het verre verleden was het een grote onbewoonde wildernis. Deze is in de Middeleeuwen ontgonnen. Boeren groeven vanaf rivieren en stroompjes zoals de Oude Rijn en de Weipoortse Vliet evenwijdige sloten om het water uit de natte veenkussens af te voeren en daardoor de grond geschikt te maken voor landbouw. Op het relatief hooggelegen land werd graan, rogge en boekweit geteeld. In de 15de eeuw zette men windwatermolens in om de grond droog te houden. Dit had uiteindelijk een paradoxaal effect. Door het ontwateren klonk het veen in, de bodem daalde steeds verder. Voor akkerbouw raakten de polders onbruikbaar, maar ze waren wel geschikt als weiland. In dezelfde periode waren de steden in opkomst, waaronder Leiden. Het Groene Hart ontstond. Met de groei van het aantal stedelingen nam de vraag naar zuivelproducten toe.  

Afstand9.50 km
Gemarkeerd

Dit is een gemarkeerde route.

ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Weipoortroute

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Het Land van Wijk en Wouden is het meest westelijk deel van het Groene Hart van Holland en is ingesloten in de stedenring Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Leiden, en Alphen aan den Rijn. Het is een gebied dat rijk is aan natuur, water, oer-Hollandse weidelandschappen en cultuurhistorie.

De agrariërs in het Land van Wijk en Wouden maken prachtige streekproducten. Van oudsher is boerenkaas wel het meest bekend. Daarnaast kun je in het gebied andere zuivelproducten kopen, zoals ijs, yoghurt, boter, melk, eieren. In de omgeving van Hazerswoude vind je meer groente- en sierteelt. Vaak bezitten de boerderijen ook een hoogstam boomgaard of een kleine groentetuin.

Website : http://www.landvanwijkenwouden.nl/

Points of interest