Alkmaar, Westerhout, Oranje
In de Alkmaarderhout groeien veel stinzenplanten. Stinzenplanten zijn lage voorjaarsplanten, die groeien en bloeien wanneer bomen nog veel licht doorlaten. Bijzonder is dat deze planten vooral groeien bij oude boerderijen, parken, steenhuizen, begraafplaatsen en pastorietuinen. De oranje route (5,2 km) loopt deels over het bolwerk dat in 1573 werd aangelegd richting Alkmaar Station. Het bolwerk heeft in de loop der jaren de functie van park gekregen en hier zijn een aantal prachtige, monumentale bomen te vinden. De oranje route is in het gebied gemarkeerd met donkeroranje pijlen.
Afstand | 5.10 km |
---|---|
Gemarkeerd | Dit is een gemarkeerde route |
Reacties | Er zijn geen reacties op deze route |
Meer | Hoogteprofiel |
Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)
Je kunt deze site helpen met donaties
Routekaart
Gebieden/Netwerken
Officiele website : http://www.wandelnetwerknoordholland.nl/
Points of interest
De Eendrachtsmolen is nooit bewoond geweest. De molenaarswoning, die kort na de buitengebruiksstelling van de molen afbrandde, bevond zich naast de molen. In de loop der jaren is de polder grotendeels bebouwd, en de molen bevindt zich nu aan de rand van de woonwijk Bergerhof.
Na jarenlange stilstand is de Eendrachtsmolen in de jaren zeventig van de 20e eeuw draaivaardig gemaakt. In 2000 is hij maalvaardig gerestaureerd. Daartoe zijn de waterlopen weer hersteld en is een houten scheprad in de molen geplaatst. De molen is te bezoeken wanneer hij draait.
De Geestmolen bemaalde vroeger de 170 hectare grote Geestmolenpolder. Doordat in het begin van de jaren zestig de nieuwbouwwijk De Hoef is verrezen, heeft de molen nu geen landschappelijke functie meer. De Geestmolen is van het type achtkantige binnenkruier. Dit betekent dat de wieken binnen op de wind kunnen worden gezet (het mechanisme bevindt zich geheel in de kap).
Het gevlucht heeft Fauël fokwieken. De stalen vijzel heeft een diameter van 1,60 meter.
In 1884 werd de molen gekocht door Cornelis Piet, die onderin de molen een woning liet maken. De familienaam van deze molen bleef in de volksmond verbonden aan deze molen, en de oude naam De Groot wordt nog nauwelijks gebruikt.
De molen is sinds 1955 uitgerust met fokwieken. Er liggen 3 koppel maalstenen in de molen. De koningsspil van de molen is een oude scheepsmast en dus waarschijnlijk ouder dan de molen zelf.
De molen is tegenwoordig eigendom van de gemeente, maar wordt nog steeds bewoond en bemalen door een lid van de familie Piet.