Wisselse Veen, Blauwe route

Wandelroute Wisselse Veen, Blauwe route

Het glooiende terrein van de Tongerense Heide, tussen Epe en Vierhouten, beslaat zo’n 220 ha. Het veel vlakkere Wisselse Veen, ten oosten van de Tongerense Heide, omvat circa 60 ha. Beide gebieden zijn landschappelijk en natuurwetenschappelijk zeer waardevol. De Tongerense heide door de uitgestrekte dopheidevegetatie, het Wisselse Veen onder meer door zijn blauwgraslandvegetatie. Op de drogere delen groeit struikheide. De heide herbergt een vrij grote populatie adders. Edelherten, reeën en wilde zwijnen zijn vaste bewoners. Het bos in het zuidwesten van de Tongerense Heide is bosreservaat. Er leven vogelsoorten als kuifmees, zwarte mees, havik, buizerd en ransuil.

Routebewijzering van wandelroute Wisselse Veen, Blauwe route
Afstand3.61 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Wisselse Veen, Blauwe route

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Natuurgebied De Veluwe
De Veluwe is een overwegend beboste landstreek in de Nederlandse provincie Gelderland en een voormalig kwartier van het hertogdom Gelre. De Veluwe meet ongeveer 1000 km². Een gebied met een oppervlakte van 91.200 ha is aangemerkt als Natura 2000-gebied. Kloksgewijs vanaf de stad Hattem in het noorden wordt het gebied ruwweg begrensd door Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Wageningen, Ede, Barneveld en Harderwijk. Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen uit de Saale-ijstijd. Ten noorden van Rheden, in het Nationaal Park Veluwezoom ligt bij het Rozendaalsche veld het Signaal Imbosch, het hoogste punt van de Veluwe op 110 meter hoogte. Dit is de hoogste stuwwal van Nederland en het hoogste punt van Nederland buiten Zuid-Limburg. In het noorden liggen onder andere het stuifzandgebied Leuvenhorst en het Leuvenumse Bos; ter hoogte van Apeldoorn bevindt zich Kroondomein Het Loo, dat met 10.400 hectare het grootste landgoed in Nederland is. 

Gemeente Epe
De ligging in natuurgebied de Veluwe heeft Epe tot een toeristische trekpleister gemaakt. Toeristen komen voor de omliggende bossen en heide zoals de Renderklippen. Het wild in de bossen rondom Epe, is een bron van inkomsten. De toeristische aantrekkingskracht van wilde dieren is groot.

Provincie Gelderland
Gelderland is de grootste provincie van Nederland. De provincie is gelegen in het midden en oosten van Nederland en wordt in het noordoosten begrensd door Overijssel, in het oosten door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het zuiden door Limburg en Noord-Brabant, in het uiterste zuidwesten door Zuid-Holland, in het westen door de provincie Utrecht, in het noordwesten door de Veluwerandmeren, met aan de overkant Flevoland. De hoofdstad is Arnhem.

Netwerk Wandelroutes Geldersch Landschap en Kasteelen
Meer dan 150 prachtige natuurgebieden, kastelen en landgoederen in Gelderland zijn aan de zorg toevertrouwd van Geldersch Landschap & Kasteelen. Met uw steun kunnen we Gelders erfgoed beheren en exploiteren. Zodat iedereen er nu en in de toekomst van kan genieten.

Website : http://www.glk.nl/

Wandellocatie Noord-Veluwe
De Noord-Veluwe is het deel van de Veluwe boven de A1. Bijzondere wandellocaties zijn het Hulshorsterzand en de Tongerense heide. Ook kan er mooi gewandeld worden langs de kust van het veluwemeer.

Points of interest

Parkeerplaats Boerweg - Tongerense heide
Startpunt van 2 wandel routes.

Reacties op de route