Amsterdamse Waterleidingduinen, Oase, Blauw

Wandelroute Amsterdamse Waterleidingduinen, Oase, Blauw

Je loopt langs de plaats waar het voorgezuiverde water uit het Lekkanaal het gebied binnenstroomt. Via een naaldbos komt u bij de Schulpendam. Over het water gaat u rechtsaf door het duinlandschap Pietjes Zwarteveld. Via het Vogeleiland en het Museumduin kom je weer bij ingang Oase

Routebewijzering van wandelroute Amsterdamse Waterleidingduinen, Oase, Blauw
Afstand7.65 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Amsterdamse Waterleidingduinen, Oase, Blauw

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Natuurgebied Amsterdamse Waterleidingduinen
Het duingebied is ingericht voor de winning van drinkwater voor de stad Amsterdam; er stroomt jaarlijks vijftig miljoen kubieke meter drinkwater door dit 3400 hectare grote gebied.Er wordt sinds 1853 water gewonnen, waarmee het het oudste waterwingebied van Nederland is. 

Rust, ruimte en natuur zijn de voornaamste kernwaarden van dit gebied. Om dit te waarborgen is enkel wandelen toegestaan. Bovendien mag overal buiten de paden worden gewandeld. De Amsterdamse Waterleidingduinen is het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland.

Het gebied heeft vier hoofdingangen. Bij ingang De Oase vind je bezoekerscentrum De Oranjekom.

  • Panneland in Vogelenzang: Vogelenzangseduinweg 2
  • De Oase in Vogelenzang: Eerste Leijweg 2
  • Zandvoortselaan in Zandvoort: Zandvoortselaan 130
  • De Zilk in De Zilk: Joppeweg 1
Gemeente Bloemendaal
Bloemendaal is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 22.183 inwoners

Gemeente Zandvoort
Zandvoort was al in 1100 bekend en heette toen Sandevoerde; een samenstelling van zand en voorde. Tot 1722 was het gebied in handen van de heren van Brederode. Eeuwenlang leefde het dorp van de visvangst, maar in de 19e eeuw ontstonden er andere bronnen van bestaan. In het Verenigd Koninkrijk kwam het zeebaden op, en de Zandvoortse arts dr. Mezger introduceerde dit gebruik in Zandvoort. In 1828 werd het eerste badhuis in gebruik genomen. Tal van beroemdheden trokken naar Zandvoort, onder wie Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije in 1884 en 1885; ter herdenking aan haar bezoeken werd op 28 augustus 2004 een borstbeeld van haar onthuld.

Points of interest

Halifax NA347 monument Waterleidingduinen
Hier stortte op 13-4-1945 de Halifax NA347 neer. De gehele bemanning bestaande uit 6 personen kwam daarbij om het leven. Het vliegtuig vertok vanaf de vliegbasis Tarrant Rushton in Engeland. Een lading wapens, minutie en springstoffen, bestemd voor de Nederlandse Binnenlandse strijdkrachten, moet in de buurt van Ter aar (ZH) worden afgeworpen. Op bijna 23 kilometer van hun doel wordt het vliegtuig boven Zandvoort geraakt door duits luchtafweergeschut en stort hier neer.

Nieuw kanaal
Het nieuw kanaal is een infiltratiekanaal in de Amsterdamse waterleidng duinen.

Oranjekom
Het watertje dat bekend staat onder de naam Oranjekom. Het is een leuke plek om bijvoorbeeld dodaarzen en nonnetjes te zien.

Startpunt van divere wandelroutes in Amsterdamse Waterleidingduinen.

Reacties op de route