Ankeveense Plassen

Wandelroute Ankeveense Plassen

Wandel door het typisch Hollandse landschap rond Ankeveen. Tijdens de wandeling kan je genieten van het uitzicht over de plassen, grasland en moerasbos. De wandelroute voert door een gebied dat is ontstaan door turfwinning. Al in de middeleeuwen werd hier veen gegraven. Vanaf de legakkers werd het veen afgegraven en te drogen gelegd. Je kunt het legakkerpatroon op veel plaatsen nog goed zien. In dit waterrijke gebied broeden veel vogelsoorten. Speur tijdens deze wandeling naar vogels als de zwarte stern, purpereiger, rietzanger en kleine karekiet.

De route is niet gemarkeerd, maar goed te lopen met behulp van de app van Natuurmonumenten of de hier te downloaden GPX file.

Bron : Natuurmonumenten

Afstand12.20 km
GemarkeerdLet op : Deze route is niet gemarkeerd.
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


Download routeGPX
MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Ankeveense Plassen

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Natuurgebied Ankeveense Plassen
De Ankeveense Plassen maken onderdeel uit van de Vechtplassen. Het veenlandschap met plassen, smalle slootjes en stroken land is ontstaan door het afgraven van veen. Wandel of fiets over smalle paden en dijkjes dwars door het gebied. Aan weerszijden heb je weids uitzicht op de plassen. 

Wandellocatie Gooi en Vechtstreek
In de Gooi en Vechtstreek lopen mooie wandelroutes van o.a. de stichting Goois Natuurreservaat en natuurmonumenten.

Netwerk Wandelroutes van Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is een vereniging die zorgt voor de natuur in Nederland. Dat doen zij door natuurgebieden aan te kopen, duurzaam te beheren en door op te komen voor de belangen van de natuur. In deze gebieden liggen veel mooie wandelroutes. De meeste van de gebieden van Natuurmonumenten zijn vrij toegankelijk.

Points of interest

Boekesteyn
Boekesteyn is een buitenplaats (landgoed) aan het Noordereinde in 's-Graveland. De naam Boekesteyn is afkomstig van de vele oude beuken in het gebied.

Schaep en Burgh
Schaep en Burgh of Schaepenburgh is een buitenplaats in 's-Graveland van 25 ha. Het ligt ten noorden van landgoed Boekesteyn. De naam is afkomstig van de stichter Abel Matthijszn Burgh, zoon van een bierbrouwer, en zijn neef en erfgenaam Gerard Schaep.

In het landhuis met oranjerie en koetshuis bevindt zich sinds 1975 het hoofdkantoor van Vereniging Natuurmonumenten.

De Spiegelplas of Spiegel- en Blijkpolderplas is een natuurgebied ten oosten van het dorp Nederhorst den Berg en ten westen van de Ankeveense Plassen, in het noordwesten van de gemeente Wijdemeren. De Spiegelplas maakt deel uit van de Spiegel- en Blijkpolder en als zodanig ook deel van de bezittingen van de Vereniging Natuurmonumenten.

Het totale gebied omvat circa 280 hectare en is ontstaan door turfwinning en de latere zandwinning. Op sommige plaatsen is de plas 45 meter diep en biedt gunstige duik- en zwemmogelijkheden, mede door de grote helderheid van het water.

Reacties op de route