Landgoed Duin en Kruidberg

Wandelroute Landgoed Duin en Kruidberg

De wandeling voert door bebost en open duingebied, waar vroeger rijke kooplieden uit Amsterdam hun buitenverblijf hadden. Je kunt na het wandelen een kopje koffie drinken in het landhuis van Duin en Kruidberg.

De route is gedeeltelijk gemarkeerd, op de heenweg volg je de blauwe pijltjes van het Cremerpad. De route is goed te lopen met de app van Natuurmonumenten of de GPX file van deze site.

Bron : Natuurmonumenten

Routebewijzering van wandelroute Landgoed Duin en Kruidberg
Afstand13.70 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


Download routeGPX
MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Landgoed Duin en Kruidberg

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Velsen
In de gemeente Velsen liggen de wandelroutes van het recreatiegebied Spaarnwoude en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Netwerk Wandelroutes van Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is een vereniging die zorgt voor de natuur in Nederland. Dat doen zij door natuurgebieden aan te kopen, duurzaam te beheren en door op te komen voor de belangen van de natuur. In deze gebieden liggen veel mooie wandelroutes. De meeste van de gebieden van Natuurmonumenten zijn vrij toegankelijk.

Nationaal Park Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is in 1995 officieel ingesteld en is één van de 20 nationale parken in Nederland. Net als de andere nationale parken maakt ook Zuid-Kennemerland deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur: een netwerk van samenhangende natuurgebieden in ons land.

Het beheer van de nationale parken maakt het mogelijk dat mooie stukken natuur behouden blijven en zich kunnen ontwikkelen. Het zijn prachtige plekken voor voorlichting en educatie en voor natuurgerichte recreatie, en er vindt onderzoek plaats. De nationale parken zijn de visitekaartjes van de Nederlandse natuur!

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland maakt ook deel uit van het Natura 2000 gebied. Een Natura 2000 gebied is gebaseerd op de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen. Hiermee probeert de Europese Unie om natuur van nationale en internationale waarde te behouden en te beschermen.

Points of interest

Landgoed Duin & Kruidberg
In de adembenemende natuur van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en op steenworp afstand van Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal aan Zee en Zandvoort, ligt het schitterende Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord. Dit authentieke landhuis werd in 1907 gebouwd in opdracht van tabak- en theehandelaar Jacob Theodoor Cremer. Samen met zijn vrouw Annie Hogan woonde hij in het grootste woonhuis van Nederland.

Tegenwoordig huisvest Landgoed Duin & Kruidberg 75 hotelkamers, trendy Brasserie & Loungebar DenK, Michelinsterrestaurant De Vrienden van Jacob, vijf klassieke stijlkamers, die perfect geschikt zijn voor vergaderingen, diners, recepties of een high tea en een conferentiecentrum met tien moderne vergaderzalen. Ook is Landgoed Duin & Kruidberg een officiële huwelijkslocatie, waarbij trouwen in de Engelse tuin ook tot de mogelijkheden behoort.

http://www.duin-kruidberg.nl/

Uitzichtpunt Cremermeer
Je kijkt uit over het Cremermeer. Dit meer is gegraven in opdracht van voormalig eigenaar van Duin en Kruidberg, de heer Cremer. Hij verkocht het zand en zette vis uit in het meer. Hier is ook een drinkplaats aangelegd voor de Schotse hooglanders en andere grazers in het gebied. In 2012 is het Cremermeer minder diep gemaakt met zand uit de duinen. We hopen dat er daardoor meer planten en dieren kunnen leven. Waterplanten en amfibieën voelen zich beter thuis in ondiep water.

Vogelkijkhut bij het Duinmeer
Dit duinmeer is een geliefde plek voor eenden, meeuwen en andere watervogels. Ze komen hier om te eten, te broeden en uit te rusten. Met een beetje geluk zie je in het voorjaar en in de zomer de geoorde fuut. Veel tijd om hem te bekijken krijg je niet, want hij duikt zo weer onder water op zoek naar kleine visjes en waterinsecten. De geoorde fuut is helemaal zwart maar zijn ogen zijn opvallend rood met eromheen een krans van knalgele veren. Dit meer is geen natuurlijk meer maar halverwege de vorige eeuw ontstaan door zandafgraving.

Reacties op de route