Koenenwandeling

Wandelroute Koenenwandeling

Al voor de aanleg van het Amsterdamse Bos wandelden de Amsterdammers over de Koenenkade naar boerderij Meerzicht. Op de Koenenwandeling ziet u zowel het oude als het nieuwe landschap.

De route is gemarkeerd met paaltjes met een gele kop en het nummer 1.

Routebewijzering van wandelroute Koenenwandeling
Afstand6.46 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Koenenwandeling

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Natuurgebied Amsterdamse Bos
Het Amsterdamse Bos (oorspronkelijk: het 'Boschplan') is een kunstmatig aangelegd bos ten zuidwesten van Amsterdam dat ligt tussen de Ringvaart bij Schiphol, en Amstelveen. Voor veel Amsterdammers is dit bos een mooie plek voor een lange wandeling op de vrije zaterdag of zondag. Het Amsterdamse Bos ligt vrijwel geheel in de gemeente Amstelveen.

De inspirator voor het Amsterdamse Bos was Jac. P. Thijsse. Al in 1900 maakte hij zich zorgen om het groen rond de stad. In zijn werk gaf hij aan dat het gebied bezuiden de Nieuwe Meer zeer geschikt was voor het aanleggen van een bos.

In 1927 kregen de ideeën om het Amsterdamse Bos aan te leggen gestalte. Het zag het levenslicht als het 'Boschplan', ontworpen met het doel uitbreiding van de recreatiefaciliteiten van de hoofdstad Amsterdam.  In 1928 werd besloten tot aanleg. Het bos is aangelegd in de toenmalige Rietwijkerpolder.

De gemeente Amsterdam heeft een aantal wandelroutes uitgezet in het Amsterdamse Bos.

Points of interest

5-8-2014 (parkeren is gratis)

Polder Meerzicht - Amsterdamse Bos
Polder Meerzicht is veel ouder dan het Amsterdamse Bos.

Toen de Haarlemmermeer nog een meer was kon het er aardig spoken. Bij een stevige zuidwester werd het water van de Nieuwe Meer hoog opgestuwd tot aan de Koenenkade. De oeverlanden waren dus nat en van weinig nut, ze bestonden uit rietveld met knotwilgen. Pas toen de Haarlemmermeer werd droogegelgd, halverwege de negentiende eeuw, werd ook een stuk oeverland van de Nieuwe Meer bedijkt. Zo onstond polder Meerzicht,

Startpunt Koenenwandeling
Startpunt van de Koenenwandeling in het Amsterdamse Bos.

Reacties op de route