Landgoed Nijenburg

Wandelroute Landgoed Nijenburg

De wandeling voert langs Heiloo, dat op een oude strandwal ligt. Je wandelt door een gebied met een rijke historie. Tijdens de middeleeuwen was de strandwal rijkelijk begroeid met natuurlijke bossen. In het jaar 1573 veegden de Spanjaarden het hele bos van het toneel. Na 1700 werd de hofstede ‘Nijenburg’ gebouwd. Het was de start van de herbebossing, dat begon met statige bomenlanen die volgens het geometrische schoonheidsideaal van de Franse stijl werden aangelegd.

Afstand4.39 km
Gemarkeerd

Dit is een gemarkeerde route.

ReactiesEr is 1 reactie op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Landgoed Nijenburg

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Heiloo
Er zijn diverse wandelroutes die door de gemeente Heiloo lopen, deze routes zijn uitgezet door het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-Heiloo, Natuurmonumenten en het Landschap Noord-Holland

Natuurgebied Landgoed Nijenburg
Vanuit de drukke stad Alkmaar en Heiloo loop je zo de rust en ruimte van Landgoed Nijenburg in. Geniet van de oude beukenlanen, historische gebouwen, fraai parkbos en weidse polders van dit cultuurhistorische natuurgebied.

Bron : https://www.natuurmonumenten.nl/

De polders tussen Egmond, Alkmaar en Heiloo zijn divers, in het voorjaar prachtig bloeiende tulpenvelden te zien. Ook vind men hier het natuurgebied "Weidse polders" (Damlanderpolder, de Bergermeer en de Philisteinse Polder).

Netwerk Wandelnetwerk Noord-Holland, Regio Alkmaar
Het netwerk van wandelroutes door de gemeenten Bergen, Alkmaar en Heiloo omvat veel verrassende routes door fraaie landschappen, over boerenlandpaden en langs cultuurhistorisch interessante locaties.

Officiele website : http://www.wandelnetwerknoordholland.nl/

Points of interest

Hoofdgebouw landgoed Nijenburg
In 1705 werd door Jan van Egmond van de Nijenburgh begonnen met de bouw van de buitenplaats. Het aanvankelijk eenvoudige huis werd in sobere Hollands classicistische stijl uitgevoerd in rode bakstenen met geblokte hoeklisenen. Het koetshuis van de Nijenburg is door zijn omvang uniek binnen de context van de Nederlandse buitenplaatsen. De buitenzijde van het koetshuis is zo goed als in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven en geeft, veel beter dan het hoofdhuis, een beeld van de krachtige architectuuropvatting van rond 1700 Omstreeks 1712 werd het hoofdgebouw aan de achterzijde uitgebreid met een bibliotheek. In de 19e eeuw veranderde het aangezicht doordat de voorgevel wit werd gepleisterd, een balkon werd aangebouwd en deuren en vensters in empirestijl werden gerealiseerd. De tuinen bevatten vele cultuurhistorische elementen uit de 18e en 19e eeuw en daarmee is Nijenburg uniek en zeldzaam te noemen in de regio.

Reacties op de route