Middenduin, Rondje Kemperberg, Rood

Wandelroute Middenduin, Rondje Kemperberg, Rood

Een afwissellende route door Middenduin. De route begint vlak door de bossen. Onderweg een stop bij een uitzichtpunt voor Wissenten, zoals ik al vermoedde zijn ze echt uitgestorven, niks te zien dus. Het laatste stuk is klimmen. Je waant je even in het buitenland als je langs de rand van het duin loopt.

Routebewijzering van wandelroute Middenduin, Rondje Kemperberg, Rood
Afstand4.19 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Middenduin, Rondje Kemperberg, Rood

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Middenduin is een afwisselend gebied met bos, open duin, steile boshellingen en cultuurlandschap. Het gebied kent een rijke cultuurhistorie en is mede daarom interessant om te wandelen. Het uitkijkpunt De Kamperberg bijvoorbeeld, was in 1803 onderdeel van het Napoleontische leger. Daarnaast bevindt zich in het gebied een ijskelder waar vroeger stukken ijs werden opgeslagen voor de bewoners van Landgoed Duinlust en waarin tegenwoordig vleermuizen slapen en overwinteren.

In vroegere tijden zijn de duinen van Middenduin bedwongen met aanplant van de Corsicaanse den. Een deel van het zand van de Zanderij is midden 19e eeuw afgegraven om de grachten van Amsterdam en Haarlem te dempen en veel oude herenhuizen zijn op dit zand gefundeerd. Het zand werd destijds per boot via de Zanderijvaart afgevoerd naar de stad. Rond 1948 stopte de afgravingen en is dit stuk land in gebruik genomen voor de bollenteelt.

Nationaal Park Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is in 1995 officieel ingesteld en is één van de 20 nationale parken in Nederland. Net als de andere nationale parken maakt ook Zuid-Kennemerland deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur: een netwerk van samenhangende natuurgebieden in ons land.

Het beheer van de nationale parken maakt het mogelijk dat mooie stukken natuur behouden blijven en zich kunnen ontwikkelen. Het zijn prachtige plekken voor voorlichting en educatie en voor natuurgerichte recreatie, en er vindt onderzoek plaats. De nationale parken zijn de visitekaartjes van de Nederlandse natuur!

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland maakt ook deel uit van het Natura 2000 gebied. Een Natura 2000 gebied is gebaseerd op de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen. Hiermee probeert de Europese Unie om natuur van nationale en internationale waarde te behouden en te beschermen.

Gemeente Zandvoort
Zandvoort was al in 1100 bekend en heette toen Sandevoerde; een samenstelling van zand en voorde. Tot 1722 was het gebied in handen van de heren van Brederode. Eeuwenlang leefde het dorp van de visvangst, maar in de 19e eeuw ontstonden er andere bronnen van bestaan. In het Verenigd Koninkrijk kwam het zeebaden op, en de Zandvoortse arts dr. Mezger introduceerde dit gebruik in Zandvoort. In 1828 werd het eerste badhuis in gebruik genomen. Tal van beroemdheden trokken naar Zandvoort, onder wie Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije in 1884 en 1885; ter herdenking aan haar bezoeken werd op 28 augustus 2004 een borstbeeld van haar onthuld.

Points of interest

Bezoekerscentrum "de Kennemerduinen"
Bezoekerscentrum "de Kennemerduinen"

Parkeerplaats, Startpunt van diverse wandelroutes door het Nationaal Park Zuid Kennemerland.

Navigatie :
Zeeweg 12
2051 EC Overveen (richting Bloemendaal aan Zee)

Ingang van het Nationaal Park Zuid-Kennemrland aan de Duinlustweg in Overveen. startpunt van een aantal gemarkeerde wandelroutes.

Wisent uitzichtpunt Kraansvlak
Met de komst van drie wisenten (op 24 april) naar ons natuurgebied Het Kraansvlak heeft Nederland er een nieuwe uitdaging bij: de wisenten in de kijker krijgen. Daarom hebben we aan de rand van Het Kraansvlak een speciaal uitzichtpunt gemaakt aan de rand van het zogenoemde Meertje van Andriesen. Dit is voor de wisenten de enige drinkplek in hun nieuwe leefgebied. Van hieruit heeft u een schitterend uitzicht over bijna het hele meer en de oevers. Dat de wisenten deze plek al hebben ontdekt bleek uit de zendgegevens: rond middernacht hebben ze hier hun eerste slokken Hollands water genoten. Vooral met warm weer zijn de wisenten bij het duinmeer aanwezig. Met wat geluk zijn ze dan vanaf het uitkijkpunt te zien.

Website : http://www.wisenten.nl/wisenten/newsitems/ni000072

Reacties op de route