Noordzeewandeling

Wandelroute Noordzeewandeling

De Noordzeewandeling begint bij het bezoekerscentrum in Schoorl. Het eerste stuk loop je door de aangeplante dennenbossen die zo karakteristiek zijn voor dit gebied. Natuurlijk is het hier flink klimmen en dalen omdat de duinen hier op zijn hoogst zijn. Na de de dennenbossen loop je verder westelijk over de heidevelden, gevolgen van de grote bosbranden zijn hier nog goed te zien. Uiteindelijk ga je het strand op, maar eerst veel mul zand van de laatste duinenrijen waar je je door heen moet worstelen, maar wederom prachtig.

Minpuntje is dat kosten voor parkeren bij het bezoekerscentrum behoorlijk omhoog gegaan zijn (10 euro voor een dagkaart).

De route is aangeven met blauwe pijlen.

Routebewijzering van wandelroute Noordzeewandeling
Afstand10.40 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Noordzeewandeling

Routekaart


Gebieden/Netwerken

De Duinen/Bossen tussen Bergen en Camperduin worden door 2 partijen beheerd. Het zuidelijke deel maakt onderdeel uit van het Noord-Hollands duinreservaat, het noordelijke deel zijn de Schoorlse Duinen. dit deel kenmerkt zich door de vele hoogteverschillen en de mooie heidevelden die in overvloed aanwezig zijn.

De aansluitende polders bevatten mooie wandelroutes van het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-Heiloo.

Gemeente Bergen
De gemeente Bergen is groot, bekende dorpen in deze gemeente zijn Egmond, Schoorl en Bergen zelf. Wandelroutes vindt u in het Noord-Hollands duinreservaat, de Schoorlse duinen. In de polders in dit gemeente zijn veel routes uitgezet door het wandelnetwerk Bergen-Alkmaar-Heiloo.

Natuurgebied Schoorlse duinen
Niet bang voor een beetje klimmen en dalen? Bedwing dan de Schoorlse Duinen, Nederlands breedste duingebied met de hoogste duinen én volop ruimte om uit te waaien.

Een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, nu broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en speelt het zonlicht met duizenden boomblaadjes. Meer dan 60 kilometer wandelpad brengt je naar de hoogste duinen, de oudste bossen of de stuivende duinen. Want liet Staatsbosbeheer honderd jaar geleden het zand juist vastleggen door bomen te planten, nu mogen sommige duinen weer vrij stuiven. Zoals bij De Kerf waar het Noordzeewater bij springtij en noordwesterstorm vrij toegang heeft tot de achterliggende duinvalleien. Met resultaat! Dankzij het zoute zeewater konden planten als zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras zich hier weer vestigen. In hun spoor volgende vogels en duinhagedissen. 

Netwerk Wandelroutes van Staatsbosbeheer
Staatbosbeheer beheert veel gebieden in Nederland en zet hier ook wandelingen uit.

Points of interest

Vogelmeer
Het Vogelmeer is in 1963 gegraven: een natuurlijk vormgegeven duinmeertje als compensatie voor zandwinning. De grote stormmeeuwenkolonie waarnaar het is genoemd, is al jaren geleden vertrokken. Daarna is het meertje grondig schoongemaakt. Het Vogelmeer is nu gevuld met zuiver duinwater en ligt circa acht meter boven NAP.

 

Informatie ontleend aan Staatsbosbeheer.

Waterbosvlakte
De Waterbosvlakte is een prachtig heideveld in de Schoorlse duinen. diverse routes (startend bij het bezoekerscentrum in Schoorl, lopen langs dit mooie stukje natuur.

Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt aan de rand van het gebied. Hier starten verschillende wandel- en fietsroutes. Ook kun je in het Buitencentrum terecht voor informatie over het natuurgebied, allerlei leuke activiteiten, kinderfeestjes en vergaderingen.

Openingstijden
Dagelijks van 10-17 uur Gesloten op 1 jan, 25 en 31 dec. In overleg kun je ook buiten openingstijden in het buitencentrum terecht.

Bereikbaarheid
Openbaar vervoer: vanaf NS-station Alkmaar bus 151 naar Schoorl. Uitstappen bij halte Idenslaan OV-reisinformatie. Auto: let op, het navigatieadres is Heereweg 62, Schoorl. De weg hier tegenover is de Oorsprongweg. Parkeren op P2. Betaald parkeren: € 1,80 per uur, € 5 hele dag. Bussen dienen op de Oorsprongweg te blijven.

Reacties op de route