IJzerbaanroute

Wandelroute IJzerbaanroute

4 km, paars gemarkeerd. Start achter Posbankrestaurant. Je loopt een heel stuk over verharde fietspaden (vrij druk met fietsers) met hele mooie uitzichten over de heidevelden. Redelijk wat hoogteverschil. Uit te breiden met de Kammenroute of Panoramaroute.

Routebewijzering van wandelroute IJzerbaanroute
Afstand5.74 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute IJzerbaanroute

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Natuurgebied De Veluwe
De Veluwe is een overwegend beboste landstreek in de Nederlandse provincie Gelderland en een voormalig kwartier van het hertogdom Gelre. De Veluwe meet ongeveer 1000 km². Een gebied met een oppervlakte van 91.200 ha is aangemerkt als Natura 2000-gebied. Kloksgewijs vanaf de stad Hattem in het noorden wordt het gebied ruwweg begrensd door Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Wageningen, Ede, Barneveld en Harderwijk. Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen uit de Saale-ijstijd. Ten noorden van Rheden, in het Nationaal Park Veluwezoom ligt bij het Rozendaalsche veld het Signaal Imbosch, het hoogste punt van de Veluwe op 110 meter hoogte. Dit is de hoogste stuwwal van Nederland en het hoogste punt van Nederland buiten Zuid-Limburg. In het noorden liggen onder andere het stuifzandgebied Leuvenhorst en het Leuvenumse Bos; ter hoogte van Apeldoorn bevindt zich Kroondomein Het Loo, dat met 10.400 hectare het grootste landgoed in Nederland is. 

Provincie Gelderland
Gelderland is de grootste provincie van Nederland. De provincie is gelegen in het midden en oosten van Nederland en wordt in het noordoosten begrensd door Overijssel, in het oosten door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het zuiden door Limburg en Noord-Brabant, in het uiterste zuidwesten door Zuid-Holland, in het westen door de provincie Utrecht, in het noordwesten door de Veluwerandmeren, met aan de overkant Flevoland. De hoofdstad is Arnhem.

Netwerk Wandelroutes van Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is een vereniging die zorgt voor de natuur in Nederland. Dat doen zij door natuurgebieden aan te kopen, duurzaam te beheren en door op te komen voor de belangen van de natuur. In deze gebieden liggen veel mooie wandelroutes. De meeste van de gebieden van Natuurmonumenten zijn vrij toegankelijk.

Nationaal Park Nationaal Park Veluwezoom
De Veluwezoom is het oudste Nederlandse Nationale Park. Het Nationaal Park Veluwezoom is eigendom van de Vereniging van Natuurmonumenten. Het is met 5000 hectare een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland.

Website : https://www.natuurmonumenten.nl/

Gemeente Rheden
De gemeente is genoemd naar de plaats Rheden, een van haar kernen, en ligt ten oosten van Arnhem. De Veluwe fungeert als noordelijke grens en de IJssel als zuidelijke grens. De dorpen liggen als een gordel in deze strook tussen bos en rivier. Het grondgebied van de gemeente omvat enerzijds de stuwwal, heuvels, bossen, heidevelden en beken van de Veluwezoom en anderzijds de IJsselvallei met uiterwaarden.

Wandellocatie Zuid-Veluwe
Het zuidelijk deel van de Veluwe (Onder Apeldoorn), in dit gebied vindt men o.a. het Nationale Park de Hoge Veluwe en het Nationaal Park Veluwezoom.

Points of interest

Herikhuizerveld
Het Herikhuizerveld is een heuvelachtig heideveld dat een groot deel beslaat van het Nationaal Park Veluwezoom in de Nederlandse landstreek Veluwe (provincie Gelderland), in de gemeente Rheden.

Het veld is genoemd naar de nabijgelegen voormalige boerderij Herikhuizen. Door veel mensen wordt voor het gebied echter de naam Posbank gebruikt, naar het monument dat op een heuvel centraal in het Herikhuizerveld staat.

Het Herikhuizerveld wordt begraasd door IJslandse pony's, Schotse hooglanders en de Rhedense schaapskudde. In het natuurgebied bevindt zich een schaapskooi. Er lopen ook kleine dieren zoals hagedissen rond op de heide.

Vanaf de toppen van enkele heuvels in het Herikhuizerveld kan men van vergezichten tot in Duitsland genieten.

Bron : wikipedia

Parkeerplaats / Paviljoen De Posbank
Startpunt van een drietal wandelroutes in het Nationaal Park Veluwezoom.

Beekhuizenseweg 1 6991JM Rheden.

Reacties op de route