Van de Rellen naar de Vlotter

Wandelroute Van de Rellen naar de Vlotter

De naam Rellen verwijst naar de vroegere duinrellen (duinbeken) die bij Wijk aan Zee op het strand uitkwamen. Het gebied is onderdeel van het zogenaamde zeedorpenlandschap. Dit landschap is ontstaan door de manier waarop de bewoners van de zeedorpen de duinen vroeger gebruikten. 

‘De Vlotter’ bij Heemskerk dankt zijn naam aan een buitenhuis dat er vroeger stond met deze naam. Langs de hele binnenduinrand van de Hollandse kust ontstonden vroeger zulke buitenplaatsen voor de rijke Amsterdammers.  Aan de noestige bomen is te zien dat ze zijn gegroeid onder invloed van de zoute zeelucht uit het westen.

Routebewijzering van wandelroute Van de Rellen naar de Vlotter
Afstand15.50 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Van de Rellen naar de Vlotter

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Heemskerk
In de gemeente Heemskerk vindt je voornamelijk wandelroutes in het Noord-Holland duinreservaat. In 2016 zijn er ook veel wandelroutes door het wandelnetwerk Noord-Holland aangelegd.

Natuurgebied Noordhollands Duinreservaat
Het Noordhollands Duinreservaat (NHD) is een van de grootste natuurgebieden in ons land.  Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden. Voor een bezoek aan deze duinen heeft u een duinkaart nodig.

Dit deel van het gebied, dat zich bevindt tussen de Zeeweg van Castricum en Wijk aan Zee, herbergt twee infiltratiegebieden. Het noordelijke en tevens grootste is het infiltratiegebied van Castricum, ook wel Icas genoemd. Het zuidelijke infiltratiegebied, bij Wijk aan Zee is een stuk kleiner. Het is een gevarieerd gebied dat vrij bosrijk is. In de buurt van de Zeeweg van Castricum is het gebied vrij vlak. Het duingebied heeft hier een soort komvorm, met in het westen, zuiden en oosten hoge duinen, maar met een vlak en vrij laag middenterrein. Ook dit heeft weer alles te maken met de ligging van de voormalige monding van het Oer-IJ. Het hoogste punt van het gebied is het 31,5 meter hoge Papenduin, tegen de sportvelden van Castricum gelegen. Op dit duin bevindt zich ook een uitzichtpunt. Een ander hoog punt in het gebied is de midden in het gebied gelegen Kruisberg. Op 9 maart 2011 is een uitkijktoren op dit duin geopend.

Points of interest

Ingang van het Noorhollands duinreservaat.

Startpunt van diverse wandelroutes in het NoordHollands duinreservaat.

Parkeerplaats Oudendijk
Ingang van het Noorhollands duinreservaat. Startpunt van de wandelroutes die door het PWN uitgezet zijn. Deze parkeerplaats kan ook goed gebruikt worden als startpunt van de "Holland route" wandeling "Van cultuurlandschap naar wildernis".

Reacties op de route