Tafelberg- en Blaricummerheide

Wandelroute Tafelberg- en Blaricummerheide

Gelegen ten westen van Blaricum. Voert over de heide, door bos, oud akkergebied en langs schaapskooi. Startpunt: parkeerterrein bij de Tafelberg, aan de Boissevainweg/Naarderweg te Blaricum.

Bron : http://gnr.nl/

De route is gemarkeerd met betonnen paaltjes met rode pijlen.

Routebewijzering van wandelroute Tafelberg- en Blaricummerheide
Afstand7.52 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


Download routeGPX
MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Tafelberg- en Blaricummerheide

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Netwerk Wandelroutes van het Goois Natuurreservaat
De Stichting Gooisch Natuurreservaat is een Nederlandse natuurbeschermingsorganisatie uit 1932, gevormd door de zes Gooise gemeenten Bussum, Blaricum, Hilversum, Huizen, Laren, Naarden, de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland. Het bezit beslaat 2700 hectare. 

Het Goois Natuurreservaat loopt van het noordelijk uiteinde aan het Gooimeer tot de provinciegrens bij Hollandsche Rading, vijftien kilometer zuidelijk. Het Goois Natuurreservaat wordt gevormd door ongeveer 40 natuurterreinen in de buitengebieden van de zes gemeenten, inclusief alle Gooise heidevelden en het grootste deel van de bossen.

Website : http://gnr.nl/

Wandellocatie Gooi en Vechtstreek
In de Gooi en Vechtstreek lopen mooie wandelroutes van o.a. de stichting Goois Natuurreservaat en natuurmonumenten.

Points of interest

QR ONH Paaltje 5. Leemkuil mooiste van Europa
Deze code verwijst naar http://onh.nl/nl-NL/verhaal/1386/paaltje-5-leemkuil-mooiste-van-europa.

Het glooiende landschap van de Tafelberg-en Blaricummerheide is deels ontstaan door afgravingen. Op de heide zijn verschillende kuilen te vinden. Ze zijn onstaan doordat bewoners van het Gooi er leem afgroeven. Leem is een soort geelachtige klei, waarmee de vloer en het erf van de boerderij werd  verhard. Later gebruikten aannemers het leem voor het verharden van fietspaden. De laatste jaren staat leem weer in de belangstelling vanwege haar sterk vochtregulerende eigenschappen. Met leemwanden in de badkamer raken de spiegels niet meer beslagen.

QR ONH  Paaltje 7. Zicht op schaapskooi
Deze code wijst naar http://onh.nl/nl-NL/verhaal/1394/paaltje-7-zicht-op-schaapskooi.

Honderd jaar geleden graasden er veel schapen op de heide. Toch is het niet vanzelfsprekend om schapen op de heide te zien.

QR ONH Paaltje 36. Huizer Eng
De QR code verwijst naar http://onh.nl/nl-NL/verhaal/1405/paaltje-36-huizer-eng

De Huizer Eng is een verborgen pareltje in het Gooise landschap. Door het mulle zand loop je er niet gemakkelijk heen, maar het loont alle moeite om op een van de bankjes bij de akkers te genieten van dit bijzondere akkerlandschap. De Huizer Eng heeft een oppervlakte van 34 ha. Dit romantische gebied met kleine akkers (engen) omzoomd door bos, vormt de overgang van het dorp Huizen naar de Tafelbergheide.

QR ONH Paaltje 46. Klapekster
Deze code verwijst naar http://onh.nl/nl-NL/verhaal/1408/paaltje-46-klapekster.

In de bosranden, op de heide en in de bossen tref je allerlei vogels aan. Wie er oog voor heeft ziet ze in de bomen zitten, op palen en soms ook op de grond. Je kunt ze horen en kenners weten dan al precies met welke vogel ze te maken hebben.

QR ONH Paaltje 4. Schaapskooi
De QR code verwijst naar http://onh.nl/nl-NL/verhaal/2366/paaltje-4-schaapskooi.

Een droom werd een nachtmerrie. Op 14 juni 2008 speelt er in alle vroegte een drama af op de Blaricummerheide. Het Gooi wordt  opgeschrikt door een grote brand in de schaapskooi. Alle 60 schapen en 50 lammeren komen  om. Politieonderzoek wijst uit dat de brand is aangestoken.  Er heerst grote verslagenheid bij het horen van het dramatische nieuws.

QR ONH Paaltje 15. Schotse Hooglanders en sch
Deze code wijst naar http://onh.nl/nl-NL/verhaal/2372/paaltje-15-schotse-hooglanders-en-schapen.

Met een beetje geluk kom je niet alleen schapen maar ook Schotse Hooglanders tegen. Deze imposante roodbruine runderen maken met hun grote hoorns veel indruk. De grazers helpen mee aan het onderhoud van de heide.

QR ONH Paaltje 24. Larense schilders
Paaltje 24, de QR code verwijst naar http://onh.nl/nl-NL/verhaal/2374/paaltje-24-larense-schilders

Anton Mauve maar ook William Singer en Co Breman zijn schilders die zich lieten inspireren door de heide. De schilders van de Larense School waren op zoek naar ongerepte plekjes en dat vonden ze vooral op de Gooise heide.

QR ONH Paaltje 36. Huizer Eng akker graan
Deze QR code verwijst naar http://onh.nl/nl-NL/verhaal/2377/paaltje-36-huizer-eng-akker-graan.

De Huizer Eng is een verborgen pareltje in het Gooise landschap. Door het mulle zand loop je er niet gemakkelijk heen, maar het loont alle moeite om op een van de bankjes bij de akkers te genieten van dit bijzondere akkerlandschap.

QR ONH Paaltje 37. Zicht op Huizen
Deze code verwijst naar http://onh.nl/nl-NL/verhaal/2378/paaltje-37-zicht-op-huizen-1.

Huizen is nu een stad aan het water met ruim 40.000 inwoners. Dat was 600 jaar geleden wel anders. Een paar stenen huizen gaven de naam aan de nederzetting. Huizen ontwikkelde zich van een agrarisch dorp tot een bloeiende vissersplaats. De afsluiting van de Zuiderzee had grote gevolgen voor de visserij.

QR ONH Paaltje 40. Vogelkers
Deze code verwijst naar http://onh.nl/nl-NL/verhaal/2379/paaltje-40-vogelkers.

Rondom de hei staan bossen waarin de lijsterbes, eik, berk en dennen groeien. In de jaren twintig werd de Amerikaan vogelkers geïmporteerd. Hij leek de ideale boom voor ‘vulhout’ in de naaldbossen. Nu vinden we de Amerikaanse vogelkers een lastpak. 

QR ONH Paaltje 53. Tafelberg
Deze code wijst naar http://onh.nl/nl-NL/verhaal/2382/paaltje-53-tafelberg.

Het uitzichtpunt Tafelberg is met zijn 36,4 meter boven NAP het hoogste punt in het Gooi.  Vroeger was de toren die er op stond een ware publieksattractie. Veel Gooiers trokken er zondagmidddag op uit om te genieten van de vergezichten naar de Zuiderzee en de Domtoren in Utrecht. 

QR ONH Paaltje 8. Kleuterpad
Deze code wijst naar http://onh.nl/nl-NL/verhaal/2439/paaltje-8-kleuterpad.

Speciaal voor kleuters heeft het Goois Natuurreservaat een kleuterpad ontwikkeld. Een ‘Doepakketje’ met kaart is te koop bij het Goois Natuurreservaat, Nieuwe Meentweg 2, Hilversum.

Reacties op de route