Alkmaar, Viaanse Molen, Bergen, Geel

Wandelroute Alkmaar, Viaanse Molen, Bergen, Geel

Het deel langs de Bergervaart is het mooist. Je loopt op deze route wel veel langs autowegen, dus echt genieten van de stilte is het niet. Ook het deel langs het Noordhollandsch Kanaal is niet het meest boeiend.

Startpunt :  Havinghastraat 18, 1817 DA Alkmaar.
Markering : De route is gemarkeerd met gele pijlen. 

Routebewijzering van wandelroute Alkmaar, Viaanse Molen, Bergen, Geel
Afstand6.68 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Alkmaar, Viaanse Molen, Bergen, Geel

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Alkmaar heeft een historisch centrum met 399 rijksmonumenten en 700 gemeentelijke monumenten. De stad staat bekend als "de kaasstad".  Van begin april tot begin september wordt nog steeds wekelijks een traditionele kaasmarkt gehouden. De stad beschikt over twee spoorwegstations: station Alkmaar en station Alkmaar Noord.

Gemeente Bergen
De gemeente Bergen is groot, bekende dorpen in deze gemeente zijn Egmond, Schoorl en Bergen zelf. Wandelroutes vindt u in het Noord-Hollands duinreservaat, de Schoorlse duinen. In de polders in dit gemeente zijn veel routes uitgezet door het wandelnetwerk Bergen-Alkmaar-Heiloo.

De polders tussen Egmond, Alkmaar en Heiloo zijn divers, in het voorjaar prachtig bloeiende tulpenvelden te zien. Ook vind men hier het natuurgebied "Weidse polders" (Damlanderpolder, de Bergermeer en de Philisteinse Polder).

Netwerk Wandelnetwerk Noord-Holland, Regio Alkmaar
Het netwerk van wandelroutes door de gemeenten Bergen, Alkmaar en Heiloo omvat veel verrassende routes door fraaie landschappen, over boerenlandpaden en langs cultuurhistorisch interessante locaties.

Officiele website : http://www.wandelnetwerknoordholland.nl/

Points of interest

Startpunt van 2 wandelroutes uit het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-Heiloo.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie: Havinghastraat 18, 1817 DA Alkmaar.

 

Poort van Bergen
Kunstwerk van Herbert Nouwens. Met de eeuwenoude Ruïnekerk is het beeld van Herbert Nouwens in iets meer dan tien jaar al tot een icoon van Bergen geworden. De maatvoering en het kleur- en materiaalgebruik oogsten alle lof. 

Website : http://www.herbertnouwens.nl/index.php?subID=457

De Viaan is een in 1579 gebouwde poldermolen met een eikenhouten achtkant op lage voet. De molen is een zogenaamde grondzeiler. De molen staat aan de rand van Alkmaar, aan de Havinghastraat 18. Samen met een elektrisch gemaal bemaalt hij thans nog een 464 ha groot gedeelte van de polder De Bergermeer. Het gevlucht van De Viaan is Oudhollands. De molen werd in 1876 voorzien van een vijzel. 

De voorganger van Molen de Viaan is gebouwd in 1564 om de Bergermeer droog te malen en te houden. Tegenwoordig gebeurt dat met een elektrisch gemaal. Tijdens de Spaanse Oorlog in 1573 is deze molen afgebroken. Er kwamen drie nieuwe molens en de huidige Viaan werd in 1579 overgeplaatst vanuit de Zijpe.

De Viaan is nooit bewoond, van oudsher staat er een molenaarswoning naast de molen. Het parkje bij de molen is geschikt voor een kleine wandeling. Bijzonder is dat er in dit kleine park de bijenorchis groeit, een bijzondere wilde orchidee.

Reacties op de route