Vogelrijkpad

Wandelroute Vogelrijkpad

Dit is een gevarieerde route. Hij loopt zowel over de cultuurhistorische Groenedijk en Geniedijk, door het buurtschap Busch en Dam, over een onverharde boerenlandpad en langs Fort bij Veldhuis. In het broedvogelseizoen, vanaf begin maart t/m half juni is het boerenlandpad gesloten. U kunt dan de alternatieve route lopen. De route is in twee richtingen bewegwijzerd met blauwe pijlen. De wandelroute is tot stand gekomen met financiële steun van provincie Noord-Holland. Onderweg ziet u ook het glooiende golfterrein van Heemskerk, een stukje gaswinningsterrein en het luchtoorlog-museum fort Veldhuis.

Natuur
Het gebied kenmerkt zich als open polderlandschap. Het is een waar vogelparadijs voor weidevogels. Hier broeden in het voorjaar vogels zoals de grutto en de tureluur. De oevers van waterloop De Kil is zijn een aantrekkelijk leefgebied voor kikkers, padden en salamanders. Daarnaast vormen de oevers zowel een leef- als migratiegebied voor kleine zoogdieren zoals de spitsmuis.

Startpunt
Het beste startpunt is het TOP Veldhuis-Aagtendijk, Genieweg 1 in Heemskerk. Vanaf de parkeerplaats een stukje terug lopen naar de weg naar het fort. Daar kan je de dijk op om de route te beginnen.

Bron : http://www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl/

Routebewijzering van wandelroute Vogelrijkpad
Afstand9.29 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


Download routeGPX
MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Vogelrijkpad

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Recreatiegebied Recreatiegebied Alkmaarder en Uitgeestermeer.
Het gebied ligt in het hart van Noord-Holland, tussen Alkmaar en Haarlem. Het meer van 660 hectare biedt talrijke mogelijkheden voor recreatie op en rondom het water. Rondom het meer liggen recreatieterreinen (Dorregeest, De Hoorne, Uiterdam, De Woudhaven, Zwaansmeer en eiland Pannekoek) met stranden, lig- en speelweiden en een dagkampeerterrein. In het gebied zijn diverse wandelroutes die door het mooie polderlandschap lopen en er zijn diverse mooie kanoroutes over het meer. Heel bekend is de fietsroute “Pontjesroute”; een absolute aanrader.

Gemeente Beverwijk
De gemeente bestaat uit de stad Beverwijk en het dorp Wijk aan Zee (en het voormalige tuindersdorp Wijk aan Duin).

De plaats is nu vooral bekend om De Bazaar, de grootste overdekte markt van Europa. Ook is in Beverwijk een brandwondencentrum gevestigd, in het Rode Kruis Ziekenhuis. Beverwijk had de eerste meubelboulevard van Nederland. Ook is in Beverwijk de internationale Automarkt gevestigd.

De belangrijkste industrie in de omgeving wordt gevormd door de hoogovens van Tata Steel Europe, gevestigd ten zuiden van Beverwijk in Velsen-Noord.

Gemeente Zaanstad
In de gemeente Zaanstad vindt je diverse leuke wandelroutes. Ze voeren je langs het industieel erfgoed aan de Zaan en de Zaanse Schans. 

Gemeente Heemskerk
In de gemeente Heemskerk vindt je voornamelijk wandelroutes in het Noord-Holland duinreservaat. In 2016 zijn er ook veel wandelroutes door het wandelnetwerk Noord-Holland aangelegd.

Wandellocatie Nationaal landschap Laag Holland
Laag, lager, laagst. Mens en natuur hebben in Laag Holland samengewerkt om iets heel moois onder de zeespiegel te maken. Dat vind je terug in de openheid, de prachtige rechte lijnen, en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Daarom is Laag-Holland een nationaal landschap. Dat betekent dat het landschap intact moet blijven. Geen grootschalige nieuwbouw dus, maar oude molens, droogmakerijen, weidse uitzichten, en ruimte voor rust en natuur.

Werelderfgoed
Twee van de zeven Nederlandse vermeldingen op Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco liggen in Laag Holland. Dat onderstreept de grote historische betekenis van het gebied: oud, mooi en uniek in de wereld. De Stelling van Amsterdam kreeg in 1996 een vermelding op de Werelderfgoedlijst, in 1999 gevolgd door de Beemster.

Bron : http://www.laagholland.nl/nationaal-landschap

Netwerk Wandelnetwerk Noord-Holland, Midden-Kennemerland
Het wandelnetwerk in Noord-Holland biedt steeds nieuwe mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in Noord-Holland. Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. 

Points of interest

Fort Veldhuis
Langs de route komt u langs Fort Veldhuis. Dit is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Hiervoor zijn voor de 1e Wereldoorlog, waarin Nederland neutraal bleef, 46 verdedigingswerken rondom Amsterdam gebouwd. In 1944 en 1945 is dit fort gebruikt door de Duitse bezetter. Hierna werd het een bewarings- en verblijfkamp voor politieke delinquenten. Tegenwoordig wordt het fort gebruikt door Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 en herbergt het een kenniscentrum en museum met informatie over de luchtoorlog 1940-1945 en in het bijzonder over de mensen die zich daarvoor hebben ingezet.

Kruitmagazijn bij de Dam
Dit object maakt onderdeel uit van de voormalige Stelling van Amsterdam, de kringstelling van permanente verdedigingsbouw rond de hoofdstad, die tevens gold als Nationaal Reduit en werd aangelegd tussen 1880 en 1920 door het Departement van Oorlog.Even ten zuiden van waar de Dam aansluit op de Hoge Dijk ligt het kruitmagazijn, vrij van het dijklichaam, dat met de gedekte weg aan de frontzijde om het terrein heenzwenkt. Deze grillige locatie waar Aagtendijk, Assendelver Dijk, Uitgeester en de oude "Leegen Dyk" samenknopen, dateert uit omstreeks 1350. Het perceel wordt van de weg gescheiden door een smalle sloot rondom, die alleen op de zuidhoek wordt onderbroken door de dam van de toegang. De aarddekking aan frontzijde evenals die bovenop het magazijn hebben ongeveer hun oude hoogte behouden, terwijl de zijnaden deels vrijgekomen zijn en de aardkegels op de keelhoeken - de afmetingen van deze kunnen op het metselwerk ngo afgelezen worden - geheel verdwenen.

Nevenbatterij bij Fort bij Veldhuis
De nevenbatterij bij Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam die tussen 1880 en 1914 werd aangelegd als verdedigingslinie rond de hoofdstad. De batterij is in 1903 aangelegd in de St. Aagtendijk, een van oorsprong middeleeuwse dijk. Deze dijk was in de Stelling van Amsterdam opgenomen als inundatiekade, de kade die het water buiten de stelling hield. De nevenbatterijen in de Stelling van Amsterdam zijn open geschutsopstellingen van ongewapend beton. Tussen de geschutsopstellingen bevinden zich de munitie magazijnen

TOP Veldhuis-Aagtendijk
Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest liggen op een strandwal, waar al meer dan 2000 jaar mensen wonen. De Sint Aagtendijk dankt zijn naam aan het nabijgelegen Agathakerke; het tegenwoordige Beverwijk. Het bochtige verloop van de dijk is het resultaat van de vele doorbraken, die vooral in de 17e eeuw plaatsvonden. De Sint Aagtendijk is opgenomen in de verdedigingslinie rond Amsterdam. Aan de dijk zijn forten aangelegd. Het Fort bij Veldhuis behoort tot de oudste betonnen forten van de Stelling en is vernoemd naar de vlakbij gelegen boerderij “Veldhuis”, die nog steeds bestaat. 

Reacties op de route