De Rijp, Ommetje Eilandspolder (blauw)

Wandelroute De Rijp, Ommetje Eilandspolder (blauw)

Het Ommetje Eilandspolder (blauw) begint als dorpswandeling via de Grote Dam (waar het ooit begon), de Tuingracht (de eerste haven) en de Rechtestraat (de oudste straat). Daarna loopt u langs de halfverharde ringdijk en dwars door de polder over een oud kerkepad. U gaat terug via het Noordeinde, door Graft met z’n mooie raadhuisje. Honden zijn verboden. Tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juni) is deze route niet toegankelijk.

Routebewijzering van wandelroute De Rijp, Ommetje Eilandspolder (blauw)
Afstand6.87 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute De Rijp, Ommetje Eilandspolder (blauw)

Routekaart


Gebieden/Netwerken

De Eilandspolder is het historische groene hart van Noord-Holland en opmerkelijk gaaf gebleven. Lang geleden was deze polder een eiland gelegen tussen de grote wateren als de Schermer en de Beemster. Maar bodemdaling dwong de bewoners hun ‘Schermereiland’ in te dijken. Nog steeds ligt het maaiveld van de polder hoger dan dat van het drooggemaakte land rondom. Het oostelijk deel, van Staatsbosbeheer, is het oudst ontgonnen land, verkaveld met een middeleeuws slotenpatroon. Het westelijk deel was lange tijd ‘wildernis’ en is enkele eeuwen later ontgonnen met een ander slotenpatroon. Hier bezit Landschap Noord-Holland grote delen van de grond, die vaak samen met boeren worden beheerd. 

Wandellocatie Nationaal landschap Laag Holland
Laag, lager, laagst. Mens en natuur hebben in Laag Holland samengewerkt om iets heel moois onder de zeespiegel te maken. Dat vind je terug in de openheid, de prachtige rechte lijnen, en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Daarom is Laag-Holland een nationaal landschap. Dat betekent dat het landschap intact moet blijven. Geen grootschalige nieuwbouw dus, maar oude molens, droogmakerijen, weidse uitzichten, en ruimte voor rust en natuur.

Werelderfgoed
Twee van de zeven Nederlandse vermeldingen op Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco liggen in Laag Holland. Dat onderstreept de grote historische betekenis van het gebied: oud, mooi en uniek in de wereld. De Stelling van Amsterdam kreeg in 1996 een vermelding op de Werelderfgoedlijst, in 1999 gevolgd door de Beemster.

Bron : http://www.laagholland.nl/nationaal-landschap

Netwerk Wandelnetwerk Noord-Holland, Laag Holland
Het wandelnetwerk in Noord-Holland biedt steeds nieuwe mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in Noord-Holland. Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. 

Points of interest

TOP De Rijp
Toeristisch Overstap Punt - De Rijp

Aanwezige wandelrroutes Walvisroute (10 km) Trekvogelpad, LAW 2 (etappe 02 tussen Alkmaar en Noordeinde is 19 km) Streekpad Stelling van Amsterdam, SP9 (etappe 02 tussen Halfweg en Krommenie is 20 km) Haring en Henneproute (30 km)

Reacties op de route