Marsenroute

Wandelroute Marsenroute

Natuur
Deze route loopt voor een groot deel door deelgebied De Vennen, een venig, nat en open gebied ideaal voor weide-, water-, en rietvogels. Sommige oevers zijn zachtglooiend gemaakt om de bloemenrijkdom te vergroten.

Historie
De naam Marsen is afgeleid van moeras- ‘marsh’ in het engels, ‘marais’ in het frans. Kennelijk was het veenland vroeger zo drassig en ruig, dat de naam De Marsen ingang vond.

Cultuur
U passeert tijdens de wandeling de Twiskemolen. Dit is een rietgedekte watermolen uit 1572, die oorspronkelijk in Barsingerhorn stond, maar in 1974 is herbouwd aan de Zuidwestplas.

Routebeschrijving
De route is gemarkeerd met zwarte paaltjes met groene pijltjes. De route biedt enkele afsteekmogelijkheden die zijn gemarkeerd met groene pijltjes op een witte achtergrond.

Tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juni) is een gedeelte van de route omgelegd/. Dit wordt met bordjes aangegeven.

Startpunt
De route start bij parkeerplaats P1 (betaald parkeren), maar kan ook worden gestart bij P19.

Afstand7.59 km
Gemarkeerd

Dit is een gemarkeerde route.

ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Marsenroute

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Recreatiegebied Recreatiegebied Het Twiske
Recreatiegebied Het Twiske ligt tussen Amsterdam, Zaandam en Purmerend en bestaat voor een derde uit water. Naast ontspanning op en aan het water, kunt u hier urenlang wandelen, fietsen of skeeleren in het afwisselend landschap van bos, natuurgebieden en weilanden.

Website : http://www.hettwiske.nl

Wandellocatie Nationaal landschap Laag Holland
Laag, lager, laagst. Mens en natuur hebben in Laag Holland samengewerkt om iets heel moois onder de zeespiegel te maken. Dat vind je terug in de openheid, de prachtige rechte lijnen, en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Daarom is Laag-Holland een nationaal landschap. Dat betekent dat het landschap intact moet blijven. Geen grootschalige nieuwbouw dus, maar oude molens, droogmakerijen, weidse uitzichten, en ruimte voor rust en natuur.

Werelderfgoed
Twee van de zeven Nederlandse vermeldingen op Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco liggen in Laag Holland. Dat onderstreept de grote historische betekenis van het gebied: oud, mooi en uniek in de wereld. De Stelling van Amsterdam kreeg in 1996 een vermelding op de Werelderfgoedlijst, in 1999 gevolgd door de Beemster.

Bron : http://www.laagholland.nl/nationaal-landschap

Netwerk Wandelnetwerk Noord-Holland, Laag Holland
Het wandelnetwerk in Noord-Holland biedt steeds nieuwe mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in Noord-Holland. Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. 

Points of interest

Parkeerplaats P1 in het recreatiegebied Het Twiske is startpunt van de Marsenroute.

Parkeerplaats P19 in het Twiske is één van de startpunten van de Marsenroute.

Twiske molen
De Twiskemolen is een monumentale windmolen gecombineerd met een elektrisch gemaal dat de 650 ha grote Twiskepolder bemaalt. Onder de vele typen oude windmolens in Nederland is de Twiskemolen een achtkantige rietgedekte binnenkruier. De molen staat sinds 1975 op zijn huidige plaats, op de grens tussen de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. De Twiskemolen is als één van de weinige poldermolens in Nederland nog echt in bedrijf. De molenaar probeert zoveel mogelijk (op vrijwillige basis) met de wind het polderwater van de Twiskepolder op peil te houden. De molen brengt d.m.v. een vijzel het water tussen de *20 en 60 m³ per minuut anderhalve meter omhoog naar de andere kant van de dijk. Via de Zuidwestplas (= de boezem) komt het verplaatste water via het Noordzeekanaal uiteindelijk in zee terecht.

Bron : http://www.twiskemolen.nl/