Rondwandeling Vinkenduin Oud-Woestduin

Wandelroute Rondwandeling Vinkenduin Oud-Woestduin

In de gouden Eeuw stichtten rijke kooplieden uit Amsterdam en Haarlem op de hoge en droge gronden in Kennemerland tal van buitenplaatsen, waaronder Vinkenduin en Woestduin. Hoewel opgezet als zomerverblijf, werden de statige huizen later permanent bewoond. Het destijds kale duinterein werd veranderd in een parklandschap. Aanvankelijk volgde men daarbij de rechtlijnige en symmetrische Franse stijl die de eenhuid tussen huis en park benadrukt. Een eeuw later kwam de Engelse stijl in zwang, gekenmerkt door een speelse afwisseling van bos en open terrein, doorsneden met kronkelpaden.

De route is gemarkeerd met paatjes met een witte stip.

Routebewijzering van wandelroute Rondwandeling Vinkenduin Oud-Woestduin
Afstand3.39 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Rondwandeling Vinkenduin Oud-Woestduin

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Buitenplaatsenpad is een unieke verbinding tussen historische buitenplaatsen en biedt de gelegenheid al wandelend terug te gaan in de tijd. Het pad voert u langs eeuwenoude bomen en statige huizen, terwijl u geniet van de schitterende natuur. Vergezeld door tal van vogels en misschien zelfs nieuwsgierige reeën of damherten kunt u optimaal van de rust genieten.

Bron : http://www.landschapnoordholland.nl/

Gemeente Bloemendaal
Bloemendaal is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 22.183 inwoners

Netwerk Wandelroutes van Landschap Noord-Holland
Duinen, weides, poelen en bossen. Molens, forten en buitenplaatsen. En al die fascinerende dieren. Natuur dichtbij. We vinden er rust en inspiratie. Onze kinderen leren er spelend over het leven. Noord-Holland geeft ons zoveel. Dat willen we behouden. We kopen stukken land, beschermen natuur en unieke landschappen en laten mensen ervan genieten. We geven gemeentes en provincie advies over goed beheer. We voeren dat beheer ook uit, liefst samen met omwonenden. En verder met 150 gepassioneerde medewerkers en 6.000 vrijwilligers. Plus de steun van circa 40.000 Beschermers en 65 BedrijfsVrienden.

Bron : Website Landschap Noord-Holland

Points of interest

Natuurinformatiepunt in een oude appelschuur. De bijbehorende parkeerplaats is het startpunt van een aantal wandelroutes in het buitenplaatsenpad Zuid-Kennemerland.  De naam is ontleend aan een verdwenen 17e-eeuwse boerderij bij de Leidsevaart.

Adres : Manpadslaan 1, Vogelenzang/Bloemendaal.

Opeens opent het bos zich en loopt u over een brede grasbaan. Restant van de vroegere renbaan op Oud-Woestduin, in 1901 ontworpen door de befaamde tuinarchitect Leonard Springer. Maar de renbaan gaat al spoedig aan het succes ten onder. er wordt zoveel vergokt en verloren dat de gemeente Bloemendaal ingrijpt en het gokken op zondag verbiedt. In 1909 moet de renbaan sluiten. Veel is verwdenen, enkele restanten zijn nog zichtbaar.

Vinkenduin is tot 1919 een onderdeel geweest van de buitenplaats Leyduin. De nieuwe eigenaresse laat op de voormalige vinkenbaan een nieuw hoofdhuis met bijgebouwen bouwen door architect A. de Maaker. Het huis vormt samen met de bijgebouwen een goed voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuwse buitenplaats.

Bron : http://www.oneindignoordholland.nl/