Lopen in het spoor van het IJ, Zwaansmeer

Wandelroute Lopen in het spoor van het IJ, Zwaansmeer

Deze route komt van de website van het Noordhollands dagblad. De route loopt voornamelijk over het Zwaansmeerpad, vernoemd naar het Zwaansmeer, het recreatiegebied waar we de auto parkeren. Je vindt er ondermeer het industrieel erfgoedpark De Hoop, dat de nagedachtenis in ere houdt van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, geboren in 1550 en de uitvinder van de door wind aangedreven houtzaagmolen. 

De wandeling gaat langs het Uitgeestermeer, aan de ene kant rietlanden waar de kiekendief van zo-even waarschijnlijk zijn nest heeft, aan de andere het polderland waar vluchten ganzen een luidruchtige landing maken.

Sinds 2016 is deze route ook opgenomen in het wandelnetwerk Noord-Holland, hij is gemarkeerd met rode pijlen.

Het pad volgt de waterlijn, en vervolgt zijn weg langs de Markervaart. Aan de overkant steken vanachter de dijk de huizen van Markenbinnen omhoog. Je passeert de molen met de prachtige naam de Woudaap, die halverwege de zeventiende eeuw de polder waar we nu lopen droogmaalde. Dat werd de Woudpolder, zo genoemd omdat het een soort moerasbos was.

Afstand11.30 km
GemarkeerdLet op : Deze route is niet gemarkeerd.
ReactiesEr zijn 2 reacties op deze route


Download routeGPX
MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Lopen in het spoor van het IJ, Zwaansmeer

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Recreatiegebied Recreatiegebied Alkmaarder en Uitgeestermeer.
Het gebied ligt in het hart van Noord-Holland, tussen Alkmaar en Haarlem. Het meer van 660 hectare biedt talrijke mogelijkheden voor recreatie op en rondom het water. Rondom het meer liggen recreatieterreinen (Dorregeest, De Hoorne, Uiterdam, De Woudhaven, Zwaansmeer en eiland Pannekoek) met stranden, lig- en speelweiden en een dagkampeerterrein. In het gebied zijn diverse wandelroutes die door het mooie polderlandschap lopen en er zijn diverse mooie kanoroutes over het meer. Heel bekend is de fietsroute “Pontjesroute”; een absolute aanrader.

Wandellocatie Nationaal landschap Laag Holland
Laag, lager, laagst. Mens en natuur hebben in Laag Holland samengewerkt om iets heel moois onder de zeespiegel te maken. Dat vind je terug in de openheid, de prachtige rechte lijnen, en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Daarom is Laag-Holland een nationaal landschap. Dat betekent dat het landschap intact moet blijven. Geen grootschalige nieuwbouw dus, maar oude molens, droogmakerijen, weidse uitzichten, en ruimte voor rust en natuur.

Werelderfgoed
Twee van de zeven Nederlandse vermeldingen op Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco liggen in Laag Holland. Dat onderstreept de grote historische betekenis van het gebied: oud, mooi en uniek in de wereld. De Stelling van Amsterdam kreeg in 1996 een vermelding op de Werelderfgoedlijst, in 1999 gevolgd door de Beemster.

Bron : http://www.laagholland.nl/nationaal-landschap

Netwerk Wandelnetwerk Noord-Holland, Laag Holland
Het wandelnetwerk in Noord-Holland biedt steeds nieuwe mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in Noord-Holland. Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. 

Points of interest

Woudaap
De Woudaap is een achtkante rietgedekte binnenkruier poldermolen in Krommeniedijk.

De molen is in of kort na 1651 gebouwd voor de bemaling van de polder 't Woud, die in die tijd werd aangelegd. Deze polder grensde in het zuiden aan de Krommenieër polder. In 1948 zijn beide polders samengevoegd tot de huidige Krommenieër-Woudpolder.

De molen is in 1864 vervijzeld. In 1951 is een elektromotor geplaatst, zodat de vijzel zowel door windkracht als elektrisch aangedreven kon worden. In 2008 is naast de molen een elektrisch gemaal geplaatst. Bij een restauratie, gepland voor 2008/2009, zal de motor verwijderd worden.

Fort bij Krommeniedijk
Het Fort bij Krommeniedijk maakt deel uit van het noordwestfront van de Stelling van Amsterdam. De liniedijk die het water bij inundatie buiten de Stelling moest houden, loopt van het Fort bij Marken-Binnen aan de Nauernasche Vaart, door de Krommenieër Woudpolder naar het Fort bij Krommeniedijk. Vanaf daar gaat de liniedijk verder in zuidwestelijke richting, langs achtereenvolgens het Fort aan den Ham en Fort bij Veldhuis. Het fort verdedigde de Lagendijk, die dwars door het inundatiegebied loopt. Ook konden militairen vanuit het fort verhinderen dat een eventuele vijand via het riviertje de Crommenije de Stelling binnenkwam. Ten oosten van het fort, net in de gemeente Zaanstad, ligt een nevenbatterij.

Gebouwencomplex "De Hoop"
De veelzijdige Cornelis Corneliszoon van Uitgeest (1550-1607) stond aan in 1597 aan de basis van één van de belangrijkste industriële innovaties in de geschiedenis van de molentechniek: het verwerken van een krukas in een molen. Het met de hand zagen van hout behoorde hiermee al snel tot het verleden. Cornelis Corneliszoon van Uitgeest is overigens niet de enige beroemde Uitgeester! Ook Willem Janszoon Blaeu, als cartograaf en globemaker van zeer groot belang voor de wereldwijde ontwikkeling van de zeevaart, komt uit dit dorp.

Op de plek van de toenmalige molen van Van Uitgeest is nu gebouw De Hoop gevestigd. Op het terrein startte in 2002 timmerwerkplaats De Juffer, waar vakmensen jonge houtbewerkers opleiden. Ook is een droogschuur voor hout gebouwd, met een kleine molen die latten zaagt. Een Botenbouwschool maakt hier regelmatig ouderwetse scheepjes.

TOP Zwaansmeer
Op een mooie zomerdag vind je op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer de Nederlandse watersport in al haar facetten. Zeilers, surfers en waterskiers kiezen hier het ruime sop. In uitlopers van het meer peddelen natuurliefhebbers in roeiboten en kano’s op zoek naar rust. Het gebied ligt in het hart van Noord-Holland, tussen Alkmaar, Haarlem en Zaanstad. Het meer van 660 hectare biedt talrijke mogelijkheden voor recreatie op, in en rond het water. Rond het meer liggen zes recreatieterreinen: Dorregeest, De Hoorne, Uiterdam, De Woudhaven, Zwaansmeer en eiland Pannekoek.

Reacties op de route