Vennewaterspolder, Blauw

Wandelroute Vennewaterspolder, Blauw

Ten zuiden van de Zeeweg loopt de blauwe route (8 km) om de zeer fraaie Vennewaterspolder. De kronkelende sloot in deze polder geeft nog steeds heel goed weer hoe het vroegere Oer-IJ daadwerkelijk heeft gelopen.

Routebewijzering van wandelroute Vennewaterspolder, Blauw
Afstand9.40 km
GemarkeerdDit is een gemarkeerde route
ReactiesEr is 1 reactie op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Vennewaterspolder, Blauw

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Gemeente Heiloo
Er zijn diverse wandelroutes die door de gemeente Heiloo lopen, deze routes zijn uitgezet door het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-Heiloo, Natuurmonumenten en het Landschap Noord-Holland

Dit gebied bevindt zich tussen Egmond aan Zee en de Zeeweg van Castricum. In dit  deel van de duinen wordt niet aan waterwinning gedaan. In het middendeel zijn de duinen hoog en ruig. Ook hier bevinden zich veel duintoppen van boven de 30 meter. Het hoogste duin ligt ten westen van De Bleek (tussen Egmond aan Zee en Egmond-Binnen) en is 38,5 meter hoog. Richting Castricum worden de duinen plotseling een stuk lager. Dit komt doordat hier vroeger de monding van het Oer-IJ lag.

Door de polders lopen diverse wandelroutes uit het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-heiloo en van het Landschap Noord-Holland.

Netwerk Wandelnetwerk Noord-Holland, Regio Alkmaar
Het netwerk van wandelroutes door de gemeenten Bergen, Alkmaar en Heiloo omvat veel verrassende routes door fraaie landschappen, over boerenlandpaden en langs cultuurhistorisch interessante locaties.

Officiele website : http://www.wandelnetwerknoordholland.nl/

Points of interest

Abdij van Egmond
Benedictijnse St.-Adelbertabdij in Egmond-Binnen. Met een onderbreking na de reformatie is in Egmond al meer dan duizend jaar een gemeenschap van Benedictijnse monniken te vinden die dagelijks bidt en werkt en in leven en werken ervan getuigt hoe goed een leven met God is.

http://www.abdijvanegmond.nl/abdij-van-egmond

Startpunt van 2 wandelingen uit het wandel netwerk Bergen-Alkmaar-Heiloo. Goed alternatief om de wandelingen te starten, zeker op dagen dat er niet gevoetbald wordt.

Vennewaterspolder
De kronkelende sloot in deze polder geeft nog steeds heel goed weer hoe het vroegere Oer-IJ daadwerkelijk heeft gelopen.

Zo’n drie eeuwen werd de Vennewaterspolder bemalen door de Vennewatersmolen. Op 23 november 1930 werd deze molen tijdens een zware storm grotendeels vernield. In januari 1931 werd besloten de molen te vervangen door een elektrisch gemaal. Op 21 september 1931 werd het gemaal in gebruik genomen. In de loop van 1941 kreeg men te maken met de aanleg van een namaakvliegveld, waardoor er extra gemalen moest worden. De bezetter liet ook sloten afdammen en camoufleren met rietmatten alsmede bunkers bouwen. Na de oorlog duurde het tot april 1946 tot alle waterlopen in de polder weer in orde waren.

Reacties op de route