Alkmaar, Viaanse Molen, Bergen, Groen

Wandelroute Alkmaar, Viaanse Molen, Bergen, Groen

De route voert langs de Loterijlanden. Deze hooi- en weilanden zijn door de lage ligging erg vochtig. Ze waren vroeger niet in trek bij de boeren en werden jaarlijks bij loting verdeeld. Het grasland is bloemrijk: er groeit dotterbloem en echte koekoeksbloem. Voor weidevogels is het een uitstekend broedgebied. De route leiddt u ook naar het vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog. Goed verborgen aan de zuidoostkant van het militaire vliegveld ligt een gemaal. Het gaat schuil in de dijk, zodat het vanuit de lucht niet te zien is.

Bron : http://www.wandelnetwerknoordholland.nl/

De route is gemarkeerd met stickers met groene pijlen op een witte achtergrond.

Afstand11.08 km
Gemarkeerd

Dit is een gemarkeerde route.

ReactiesEr zijn geen reacties op deze route


MeerHoogteprofiel

Weersvoorspelling komende 3 uur (Buienradar.nl)

Je kunt deze site helpen met donaties

donate with bitcoins
1G4mv9kotFRgqGioZzm2Nx5qvLhZtmXczq
donate with bitcoins

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel van wandelroute Alkmaar, Viaanse Molen, Bergen, Groen

Routekaart


Gebieden/Netwerken

Alkmaar heeft een historisch centrum met 399 rijksmonumenten en 700 gemeentelijke monumenten. De stad staat bekend als "de kaasstad".  Van begin april tot begin september wordt nog steeds wekelijks een traditionele kaasmarkt gehouden. De stad beschikt over twee spoorwegstations: station Alkmaar en station Alkmaar Noord.

Gemeente Bergen
De gemeente Bergen is groot, bekende dorpen in deze gemeente zijn Egmond, Schoorl en Bergen zelf. Wandelroutes vindt u in het Noord-Hollands duinreservaat, de Schoorlse duinen. In de polders in dit gemeente zijn veel routes uitgezet door het wandelnetwerk Bergen-Alkmaar-Heiloo.

De polders tussen Egmond, Alkmaar en Heiloo zijn divers, in het voorjaar prachtig bloeiende tulpenvelden te zien. Ook vind men hier het natuurgebied "Weidse polders" (Damlanderpolder, de Bergermeer en de Philisteinse Polder).

Netwerk Wandelnetwerk Noord-Holland, Regio Alkmaar
Het netwerk van wandelroutes door de gemeenten Bergen, Alkmaar en Heiloo omvat veel verrassende routes door fraaie landschappen, over boerenlandpaden en langs cultuurhistorisch interessante locaties.

Officiele website : http://www.wandelnetwerknoordholland.nl/

Points of interest

De Eendracht
De Eendracht is een in 1771 gebouwde poldermolen in de Noord-Hollandse stad Alkmaar. Het is een ronde stenen molen van het type grondzeiler met een Oudhollands wiekenkruis. De Eendracht is de laatst overgebleven stenen poldermolen in Noord-Holland. Hij bemaalde tot 1931 de polder; daarna werd deze taak overgenomen door het elektrisch gemaal naast de molen.

De Eendrachtsmolen is nooit bewoond geweest. De molenaarswoning, die kort na de buitengebruiksstelling van de molen afbrandde, bevond zich naast de molen. In de loop der jaren is de polder grotendeels bebouwd, en de molen bevindt zich nu aan de rand van de woonwijk Bergerhof.

Na jarenlange stilstand is de Eendrachtsmolen in de jaren zeventig van de 20e eeuw draaivaardig gemaakt. In 2000 is hij maalvaardig gerestaureerd. Daartoe zijn de waterlopen weer hersteld en is een houten scheprad in de molen geplaatst. De molen is te bezoeken wanneer hij draait.

Door de lage ligging en het vochtige karakter waren de Loterijlanden vroeger niet in trek bij de boeren. Jaarlijks zijn ze bij loting verdeeld, vandaar de naam.

Bloemrijke weilanden
De invloed van brak kwelwater zorgt voor bijzondere vegetatie in het natuurgebied. In de bloemrijke graslanden groeien dotterbloem, echte koekoeksbloem en rietorchis. In het natuurgebied komen veel weidevogels voor. De tureluur broedt hier bijvoorbeeld in het voorjaar. In de sloten zie je kikkers en salamanders.

Parkeerplaats Voetbalvereniging Berdos
Groeneweg (Bergen NH).

Startpunt van de rode en de blauwe route uit het Wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-Heiloo.
Groeneweg 2-3, 1861 PH Bergen (NH)

Startpunt van 2 wandelroutes uit het wandelnetwerk Alkmaar-Bergen-Heiloo.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie: Havinghastraat 18, 1817 DA Alkmaar.

 

Poort van Bergen
Kunstwerk van Herbert Nouwens. Met de eeuwenoude Ruïnekerk is het beeld van Herbert Nouwens in iets meer dan tien jaar al tot een icoon van Bergen geworden. De maatvoering en het kleur- en materiaalgebruik oogsten alle lof. 

Website : http://www.herbertnouwens.nl/index.php?subID=457

De Viaan is een in 1579 gebouwde poldermolen met een eikenhouten achtkant op lage voet. De molen is een zogenaamde grondzeiler. De molen staat aan de rand van Alkmaar, aan de Havinghastraat 18. Samen met een elektrisch gemaal bemaalt hij thans nog een 464 ha groot gedeelte van de polder De Bergermeer. Het gevlucht van De Viaan is Oudhollands. De molen werd in 1876 voorzien van een vijzel. 

De voorganger van Molen de Viaan is gebouwd in 1564 om de Bergermeer droog te malen en te houden. Tegenwoordig gebeurt dat met een elektrisch gemaal. Tijdens de Spaanse Oorlog in 1573 is deze molen afgebroken. Er kwamen drie nieuwe molens en de huidige Viaan werd in 1579 overgeplaatst vanuit de Zijpe.

De Viaan is nooit bewoond, van oudsher staat er een molenaarswoning naast de molen. Het parkje bij de molen is geschikt voor een kleine wandeling. Bijzonder is dat er in dit kleine park de bijenorchis groeit, een bijzondere wilde orchidee.